'GLUMAC OSTAJE GLUMAC'

Sanader je promijenio izgled, ali ćud ne

28.10.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Sanader je prvim izlaskom na sud pokazao da je možda promijenio izgled, ali ćud nije. 'Glumac ostaje glumac', rekla je Ljiljana Buhač, stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju, istaknuvši da ima dojam da će Sanader na narednim ročištima voditi igru i dominirati

Smatra također da je prema govoru tijela optuženog bivšeg premijera bilo očito da je priča o liječničkim pregledima koji nisu obavljeni na vrijeme dio Sanaderove igre i pomno osmišljen plan. U istom paketu je i njegova isprika zbog odjeće neprimjerene za pojavljivanje na sudu.

'Ne možemo se oteti dojmu da nije znao za ishod današnjeg ročišta, tj. za odgodu zbog zdravstvenih razloga. Detaljno iznošenje nekih podataka, poput imena liječnika kod kojih je bio, znak je da ne govori istinu. Kada želimo reći istinu, kratki smo i jasni, kada se mulja, onda se iznosi puno nepotrebnih informacija', smatra Buhač. Kada je Sanader rekao da je mislio da ide u bolnicu, a ne na suđenje, spustio je pogled i oblizao usnicu, što je, prema Buhač, također znak da mulja.

Prilikom obraćanja sucu Ivanu Turudiću, kojeg poznaje iz premijerskih dana, Sanader je pokazao da planira voditi igru. 'Zauzeo je položaj dominacije. Ruke je ispružio na stolu prema naprijed, što označava agresiju i dominaciju. I tijelom se nagnuo prema sucu dok je bajao o odjeći', kaže Buhač i dodaje da je na Sanaderovom licu vidljivo da misli diktirati tempo suđenja, što je, smatra, današnjom predstavom i pokazao.

Pojašnjava da je na početku, nakon ulaska u sudnicu, Sanader ipak pokazivao znakove stresa i neugode, no to se, kaže, brzo izgubilo.

'Sam je sebe gladio rukama, što se tumači kao pokušaj da umiri samog sebe. Osjetio je malu neugodu kada se ispred njega našla vojska snimatelja i fotoreportera škljocajući mu u lice', kaže Buhač.

Štaku, koja mu je već postala zaštitni znak, Sanader je najprije koristio kao svojevrsnu zaštitu. Jednako je, smatra Buhač, koristio i jaknu koja mu je na početku bila u krilu. No tu je fazu ubrzo nadišao, odložio štaku i jaknu, prekrižio ruke, što je izrazito negativan stav, no jedan je dlan ostavio otvorenim, čime je, smatra, pokazao da je spreman i voljan govoriti.

'Ovo je predstava za javnost, a što se javnosti tiče, na sud je mogao doći i u kratkim hlačama', zaključuje.