KULTERER O BIVŠEM PREMIJERU

'Sanader je nevin!'

11.12.2010 u 19:03

Bionic
Reading

Wolfgang Kulterer, bivši šef Hypo banke, koji je u Austriji optužen za pronevjeru i druge kriminalne aktivnosti, oglasio se u intervjuu za Kleine Zeitung i o svojem odnosu s Ivom Sanaderom. Očekivano, Kulterer tvrdi da su obojica nevini za sve za što ih se optužuje.

U velikom intervjuu Wolfgang Kulterer je odgovorio na mnoga pitanja koja se tiču poslovanje Hypo Alpe Adria grupe u Hrvatskoj, gdje je podijeljeno i dosta kredita bez zadovoljavajućeg osiguranja što je, između ostaloga, dovelo do bankrota te koruške banke. Osobito se osvrnuo na načine lobiranja pri ulasku na hrvatsko tržište i govorio je o osobama s kojima se zbog toga kontaktiralo.

Za Ivu Sanadera Kulterer je rekao da se nisu vidjeli godinama i naglasio je da nije uhapšen zbog nečega što je povezano s aferom Hypo. Kulterer je naveo da je Hypo banci prvi pomogao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, čiji je Sanader bio zamjenik: 'Ali to se pogrešno predstavlja. Ako Kinez želi pokrenuti posao u Austriji, također su mu potrebni ovdašnji kontakti.' Kulterer tvrdi da se nigdje ne može ući u biznis bez političkih veza: 'Imali smo dobre kontakte sa svim političarima na Balkanu jer nam je trebala njihova podrška.'

Na pitanje jesu li ti političari dobivali provizije, Kulterer nije odgovorio. Kada je riječ o Robert Ježiću, uhićenom vlasniku Diokija i Novog lista, kojeg je Kulterer u jednom pismu opisao kao odličnog lobista i Sanaderovog bliskog prijatelja, sada tvrdi da ga je u životu sreo dva-tri puta, a nikad nakon 2007. godine. 'On jest ili je bio odličan biznismen i ima fantastičke kontakte u gospodarstvu', jedino je što je Kulterer rekao o Ježiću.

Zato je naširoko branio svoje poslovne odluke kada je riječ o Hrvatskoj: 'Moram reći da svaki član uprave ima svoja zaduženja. Od 2002. godine nisam više bio dio uprave Hypo banke u Hrvatskoj.' Kulterer je i nekoliko puta ponovio da o ničemu kriminalnom nije ništa znao jer sve te stvari nisu imale veze s njegovim poslovnim odgovornostima u Hypo Alpe Adria grupi, iako je on bio glavni direktor dugi niz godina.

Zanimljiv je i slučaj privatnog detektiva Dietmara Guggenbiechlera, kojemu je Kulterer dodijelio kredit na traženje tadašnjeg koruškog župana Jörgea Haidera. Privatni detektiv kredit nije mogao vraćati, a Kulterer je sada i zbog toga optužen na austrijskom sudu. U međuvremenu se saznalo da je Guggenbiecheler bio angažiran i od Hypo banke, i to za špijuniranje pojedinih ljudi u Hrvatskoj! Kulterer naravno sve demantira: 'Ne bih rekao da je on ikoga špijunirao, to su bile analize. Postojale su glasine koje smo željeli provjeriti. I prije smo naručivali analize te vrste. Jednom smo tako u Hrvatsku ubacili istražitelja i preko Grawe osiguranja.'

Sve optužbe na svoj račun Wolfgang Kulterer odbacuje, a za propast Hypo banke krivi upravu koja je došla nakon njegovog odlaska 2007. godine i kupnju Hypo Alpe Adria grupe od strane Bayerische Landesbank. Lijepih riječi nije imao ni za Haidera, kojega se smatralo političkim pokroviteljem poslovnog uspona Hypo banke. Zanimljivo, o Ivi Sanaderu nije ništa loše rekao.