ODLUKA SUCA ISTRAGE

Sanader izlazi iz Remetinca, ali ne smije napuštati Zagreb

07.12.2011 u 17:28

Bionic
Reading

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić prihvatio je odluku Ustavnog suda po kojoj Ivo Sanader do 12. prosinca treba napustiti zatvor u Remetincu, a dogovoreni uvjeti puštanja su 12,4 milijuna kuna jamčevine te oduzimanje putovnice i ostanak u mjestu prebivališta, a premda su obje strane najavile žalbe, to ne odgađa Sanaderov izlazak iz pritvora

Odluka o zamjeni Sanaderovog pritvora mjerama opreza donesena je na današnjem ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu nakon naloga Ustavnoga suda, koji je prihvatio žalbu Sanaderovih branitelja i naložio Sanaderovo puštanje iz pritvora.

Sudac istrage Krešimir Devčić Sanaderu, koji je također bio prisutan na ročištu, ukinuo je pritvor i odredio dvije mjere opreza: oduzimanje putne isprave i zabrana napuštanja prebivališta uz prihvaćenu već ranije nuđenu jamčevinu u visini 12,4 milijuna kuna i tako, kako je kazao jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović,'suprotno mišljenju USKOK-a prihvatio stajalište da se ovdje ne trebaraspravljati o ničem drugom osim o zamjeni istražnog zatvora nekomblažom mjerom opreza'.

Premda zadovoljni ukidanjem pritvora, kao i njihov branjenik, kažu, ali i dodaju - ne posve, Sanaderovi odvjetnici najavili su žalbu na odluku o zabrani napuštanja prebivališta s obzirom da to znači da Sanader ne smije napuštati Zagreb, objasnila je njegova braniteljica Jadranka Sloković. Sudac istrage Krešimir Devčić kazao je da je zabrana napuštanja prebivališta određena upravo kao zamjena za pritvor zbog mogućeg bijega, dok Prodanović smatra da je bolja zamjena da se Sanader svaki tjedan javlja policiji.

USKOK najavio žalbu, tražili višu jamčevinu - 100 milijuna kuna?

Žalbu je najavila i zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš, koja je kazala da se USKOK protivio Sanaderovu puštanju iz istražnog zatvora smatrajući da još uvijek postoje okolnosti zbog kojih mu je određen, a iako nije htjela reći koliko jamčevinu drže prikladnom, kazala je da smatra da bi primjerena jamčevina odgovarala pričinjenoj šteti.

Taj je iznos drastično veći od ionako već ranije nuđene, a sada i prihvaćene rekordne jamčevine s obzirom na to da USKOK Sanadera navodno tereti za 100 milijuna kuna u svim sudskim postupcima koji se protiv njega vode, ali službeno to nitko nije potvrdio. Žalbe u roku tri dana treba riješiti izvanraspravno vijeće, no u svakom slučaju, žalba na odluku o jamčevini u konačnici neće utjecati na donesenu odluku.

Međutim, hoće li Sanader i prije ponedjeljka, možda već sutra, van iz Remetinca, ovisit će o tehničkoj strani vezanoj uz zabilježbu nad nekretninama, no svakako do ponedjeljka u sedam sati ujutro, kazao je Prodanović, koji žalbu USKOK-a smatra besmislenom jer se žale na odluku Ustavnoga suda.

Podsjetimo, jamčevinu za Sanadera su već prije u obliku nekretnina kao zalog ponudili njegovi prijatelji Luka Bebić - kuću u Zagrebu, Jerko Rošin Marijo Zubović svoje stanove u Splitu i Zagrebu te supruga Mirjana Sanader trećinu kuće u Zagrebu, a uz njih su tu bile još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, koji su ponudili ukupno 300.000 eura u gotovini.

Sanaderovi branitelji također su ponovili svoje stajalište da ni u slučaju podizanja optužnice za Fimi mediju nema zakonskih osnova za ponovni pritvor Sanadera, jer kao što je rekao i Ustavni sud, nema opasnosti od bijega niti po istrazi, niti po optužnici, a i pritvor je bio u tom istom predmetu u kojemu je optužnica, ako do nje i dođe, samo drugi stadij istog predmeta.