PREGOVARA SE I S LIBIJOM

Sanader: Intenzivno radimo na hitnom uvozu plina

15.01.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Intenzivno se radi na još nekoliko dobavnih pravaca i interventnom uvozu plina, a u podzemnom skladištu Okoli plina je dovoljno za još dva tjedna, izjavio je premijer Ivo Sanader na početku današnje sjednice hrvatske Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec i krizni stožer, osnovan još prvog dana kada je Hrvatska ostala bez ruskog plina, intenzivno radi na novim dobavnim pravcima. U kontaktu smo s nekoliko zemalja, kazao je Sanader.

Istaknuo je i kako je INA, kao dobavljač plina, dobila zadatak da uz pomoć i politike pronađe još dostatne količine plina.

Napominje kako se ne zna što će se dogoditi u rusko-ukrajinskom plinskom sporu, ali i da se nada da će sastanak ruskog premijera Vladimira Putina i ukrajinske premijerke Julije Timošenko, dogovoren za subotu, uroditi plodom, te podsjetio da se i Bruxelles snažno angažirao.

Ovdje nije riječ samo o rusko-ukrajinskom sukobu nego i o načelima suradnje u međunarodnoj zajednici. Ta suradnja na energetskom planu učvrstit će zajedništvo Europe i sigurno je da ćemo svi skupa pronaći rješenje iz ove krize, kazao je.

Premijer je podsjetio i da je Hrvatska što se tiče plina u nešto boljoj situaciji, nego niz zemalja južne i jugoistočne Europe, ali da i sama čini sve da pronađe dodatne količine plina.

Pritom je dao i snažnu potporu nastavku plinofikacije Hrvatske, izgradnji novog skladišta plina i pregovorima potpredsjednika Polančeca s mađarskim MOL-om o izdvajanju plinskog posla iz Ine i da to bude pod kontrolom i nadzorom hrvatske države.

Očekujemo da se sve to završi do konca siječnja i time bi i nabavu plina, pregovore s Gazpromom, Alžirom i Libijom i slično vodio najvjerojatnije Plinacro, kazao je premijer.

Napominje kako postoje i neke druge alternative, ali da je najvjerojatnije da će to voditi Plinacro. U tom smislu će Hrvatska učiniti i jedan veliki korak prema energetskoj neovisnosti, kazao je Sanader.