TOPNIČKI DNEVNICI

Sanader ide u New York odgovoriti Brammertzu

29.05.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader ide u New York na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, prvi put otkada je Hrvatska postala nestalnom članicom tog najvažnijeg tijela UN-a, a razlog putovanja sigurno se nalazi u samoj temi sjednice, jer će Serge Brammertz, glavni tužitelj Haškog suda, upravo tamo u četvrtak pročitati svoj novi izvještaj o (ne)suradnji Hrvatske s Haškim sudom

Hrvatska je strana, nakon nedavnog boravka Brammertza u RH, doznala da bi sadržaj izvješća mogao biti negativan, što bi odmah zahtijevalo i intervenciju RH u Vijeću sigurnosti, piše Večernji.hr.

Sanader ustvari poduzima cijelu diplomatsku turneju. U ponedjeljak se nalazi s euro-povjerenikom Ollijem Rehnom, u utorak se u SAD-u nalazi s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom, a u srijedu s predsjednikom Haškog suda Patrickom L. Robinsonom, ali i s tužiteljem Brammertzom. Izvješće glavnog tužitelja do četvrtka ostaje tajno za sve osim za države članice Vijeća sigurnosti. Dakle, Hrvatska će, kao nestalna članica Vijeća, u ponedjeljak imati u rukama tajno izvješće. Sanader će imati tri dana vremena lobirati i diplomatski reagirati na ton, očekuje se, negativnog Brammertzova izvješća.

Za pretpostaviti je da će, s obzirom na to da je još jednom ostao bez tzv. topničkih dnevnika, preko kojih želi osuditi generala Antu Gotovinu, Brammertz još jednom optužiti RH za nesuradnju. Hrvatska, pak, ne pristaje na takvu ocjenu jer nije istinita. RH već godinu dana istražuje nestanak dnevnika i o tome izvještava Sud.