MIR, MIR DO NEBA

Sanader i Mesić otklonili nesporazume

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.06.2009 12:38
  • Objavljeno 09.06.2009 u 12:28
Ivo Sanader i Stjepan Mesić

Ivo Sanader i Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavili su danas nakon sastanka Državnog odbora za obilježavanje obljetnica kako je otklonjen svaki nesporazum u državnom vrhu u pogledu suradnje Hrvatske s Haaškim sudom, odnosno pitanja topničkih dnevnika, te da su se složili da pravosuđe mora do kraja obaviti svoj posao

Mesić je u subotu rekao kako Hrvatska "ne smije biti talac pomanjkanja političke volje svoje vlasti da uradi sve ono na što je obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom". Danas je, nakon sastanka, rekao da se te njegove riječi nisu odnosile na konkretnu osobu i instituciju, nego na sve institucije koje predstavljaju hrvatsku vlast.

"Tu je i predsjednik, Vlada, USKOK, DORH, policija i obavještajne službe, sve je to dio hrvatske vlasti", rekao je Mesić. Dodao je kako smatra "da je trebalo stvari procesuirati u onim slučajevima kada se znalo da je netko ili uklonio ili pokušao ukloniti ili uništio dokaz koji nije privatno, već državno vlasništvo".

"Vode se postupci, ali oni nisu dovršeni. Prema tome, tko može tu biti odgovoran - onaj koji nije do kraja dovršio jednu proceduru pa da budemo pred Haaškim tribunalom sasvim čisti i kažemo: 'Da, ovaj dokument nije postojao, a ovaj je postojao, ali je uništen ili je otuđen, ali ti koji su to učinili su sankcionirani'", kazao je Mesić

Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Nesporazumi su uklonjeni - Sanader i Mesić.

Premijer Sanader rekao je da je "otklonjen svaki nesporazum", te dodao kako se slaže da su određene institucije, "a tu prije svega mislimo pravosuđe, trebale obaviti svoj posao, ali to ne znači da Hrvatska u potpunosti ne surađuje s Haaškim sudom", rekao je premijer.

Dodao je kako ni on ni predsjednik ne smiju "vršiti politički pritisak" na bilo koju instituciju. "To bi svi oni trebali raditi po logici stvari, ali to ne može biti razlog ni za haaškog tužitelja da kaže da Hrvatska ne surađuje.

Jer, meni je jasno da on treba rezultate odmah, ali svaka pravna procedura, pa i državnog odvjetništva i pravosuđa, ima svoj proces koji će možda trajati i duže nego što će trajati proces u Haagu", rekao je premijer.

Naglasio je pritom da je u New Yorku i glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, iznio "čvrsto stajalište da Hrvatska u potpunosti surađuje s Međunarodnim kazneni sudom u Haagu".

Mesić je dodao kako je Brammertz i njemu u razgovoru rekao da Hrvatska dobro surađuje, ali da ima određeni prigovor, a koji je potom iznio u New Yorku. Mesić je izrazio nadu da se "nakon svih objašnjenja stvar na kraju, što se Hrvatske tiče, završila dobro".

Sanader je, na upit novinara, kazao da odluka Zagrebačke banke o podizanju kamata nije dobar potez, a predsjednik Mesić nije imao komentar.

"Smatram da Zagrebačka banka neće imati nekog velikog učinka podizanjem kamata, a unosi i jedan nemir i smatram da to nije dobar potez", rekao je Sanader i podsjetio da je on još u prosincu "vrlo oštro reagirao, premda to nije u domeni predsjednika Vlade jer smo slobodno tržišno gospodarstvo", i uspio prolongirati podizanje kamata.

Sanader je negirao tvrdnje pojedinih medija da će Vlada odluku o radu nedjeljom prepustiti lokalnim jedinicama. "Kao što smo već rekli, promatramo učinke tog zakona i naravno da ćemo sukladno tome odlučiti u budućnosti", dodao je.

I predsjednik Mesić demantirao je napise pojedinih medija i to one da će nakon predsjedničkog mandata "pokrenuti 3. blok za parlamentarne izbore". "Pa zar i vi, odgovorio je Mesić novinarima, "vjerujete svemu što piše u novinama".

"Bumo videli", odgovorio je, pak, Sanader upitan hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi