UGLEDNI SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Sanader, Hypo i Stoiber itekako povezani

22.12.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Njemački i austrijski mediji ne prestaju pisati o vezama odbjeglog hrvatskog premijera Ive Sanadera, bivšeg prvog čovjeka Bavarske Edmunda Stoibera i BLB-ovog preuzimanja podružnica Hypo Group Alpe Adria u Hrvatskoj. Tako su noćas vjerojatno najutjecajnije i najuglednije novine u Njemačkoj, Süddeutsche Zeitung, objavile opširan članak o vezama Sanadera, Stoibera i Hypo banke

U članku pod znakovitim naslovom 'Hrvatski prijatelji', SZ opisuje Stoibera koji je uvijek pokušavao ostaviti dojam da nema nikakve veze s aferom oko Hypo banke, koja je u vlasništvu Bayerische Landesbank, moćne bavarske banke. No, čini se da tomu baš i nije tako, navodi list.

Süddeutsche Zeitung opisuje izvrsne veze u Bavarskoj vladajućeg CSU-a i Hrvatske, što i nije čudno uzme li se u obzir da je u Zagrebu do prije pet mjeseci vladao konzervativac Ivo Sanader, Stoiberov kvazistranački prijatelj (i HDZ i CSU su članovi EPP-a, europskih pučana).

List podsjeća da je Stoiber u srpnju 2007. Sanaderu dodijelio visoko odlikovanje Bavarske, što je doista rijetko kad se radi o stranim šefovima vlada.

U tekstu se opisuje da je Sanaderovo i Stoiberovo prijateljstvo nedugo nakon toga došlo pod znak pitanja. Naime, samo dva dana nakon što je Stoiber oko vrata Sanaderu objesio bavarski orden, Hrvatska narodna banka uložila je veto na BLB-ovo preuzima podružnica Hypo Group Alpe Adria u Hrvatskoj, i to zato što BLB 2002. nije sanirala propalu Riječku banku 2002. godine.

SZ piše da su hrvatske podružnice HGAA bile zaslužne za četvrtinu poslovnih rezultata cijele grupe, pa dodaje da se Stoiber 'pjenio u Münchenu' kad je doznao za odbijenicu koju je BLB-u poslao guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Stoiber je odmah potom medijima uputio priopćenje u kojem je ustvrdio da 'veto HNB-a opterećuje odnose s Hrvatskom' te istom prilikom indirektno zaprijetio da će izostati potpora ulasku Hrvatske u EU, navodi Süddeutsche Zeitung

Ugledni njemački list navodi da je vrlo zanimljivo što je Stoiber dotad pokušavao ostaviti dojam da nema nikakve veze s katastrofalnom BLB-ovom kupnjom HGAA, ali se usprkos tome silno angažirao oko te akvizicije baš u Hrvatskoj. Inače, BLB je na kupnji Hypo Group Alpe Adria izgubio čak 3,7 milijardi eura, a posrnulu Hypo Group sada mora spašavati austrijska vlada.

U kolovozu 2007. godine Stoiber je posjetio Sanadera te je uklonio zadnje prepreke za taj deal, piše SZ pozivajući se na nedavno pisanje Spiegela. U rujnu 2007. HNB je u konačnici BLB-u dozvolila kupnju hrvatskih podružnica HGAA.

Ugledni njemački list navodi da je u Bavarskoj čak i službena verzija događaja glasila da je Stoiber intervenirao u korist BLB-a u Zagrebu, dok je, s druge strane, tadašnji premijer Sanader govorio samo o neslužbenim kontaktima, bez ikakvih dodatnih pojašnjenja.

Prilikom svog prvog inozemnog putovanja, novi predsjednik Stoiberovog CSU-a Erwin Huber nazvao je Hrvate svojim 'dobrim starim prijateljima'. Dobre prijatelje nitko i ništa ne može razdvojiti, cinično zaključuje Süddeutsche Zeitung.