KOMERCIJALNI UGOVOR

Sanader dobio posao savjetnika Louise Blouin

16.10.2009 u 23:09

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader potpisao je ugovor i tako službeno postao savjetnik imućne kanadske poslovne žene i humanitarne djelatnice Louise Blouin, predsjednice Zaklade koja organizira Globalni summit kreativnog razvoja u New Yorku

Tu je informaciju za Večernji list potvrdila Louise Blouin, naglašavajući da je 'nakon Sanaderova nedavnog ulaska u upravu Zaklade i njegovih korisnih prijedloga za promicanja te organizacije, bivšem hrvatskom premijeru ponudila komercijalni ugovor'.

Louise Blouin vlasnica je, među ostalim, multimilijunskog londonskog umjetničkog instituta te brojnih magazina i drugih tiskovina. Njezina se imovina procjenjuje na 260 milijuna funti, a ona osobno uživa zavidni ugled u svjetskim poslovnim i umjetničkim krugovima te ima moćne mentore, poput Billa Clintona i Henryja Kisingera

Poslovi na papiru

Od povratka iz Austrije, Sanaderu je ovo prvi poslovni angažman koji nijevezan uz državu. Od 1991. do 1992. bio je intendant HNK uSplitu, do 1993. bio je ministar znanosti, pa do1995. zamjenik šefa diplomacije. Nekoliko je godina proveo u Uredu predsjednika Tuđmana, do 2003. bioje oporbeni vođa u Saboru, a od 2003. do 2009, nakon povratka HDZ-a navlast, bio je premijer RH.

Louise Blouin

U ulozi savjetnika Sanader će, potvrđeno je Večernjem listu, raditi na proširenju njezina poslovnog carstva po Europi i svijetu i jačanju ugleda Zaklade Louise Blouin. Na koje je vremensko razdoblje potpisan ugovor ni jedna strana ne želi govoriti, a zasad se ne mogu predvidjeti ni novčane naknade koje će Sanader primati.

One sigurno neće biti male, uvjeravaju financijski stručnjaci koji poznaju poslovanje tvrtki Louise Blouin i njezin poslovni rast posljednjih nekoliko godina. Bude li Sanader lobirao i savjetovao u strateški značajnim i skupim projektima širom Europe, i njegova će nagrada za taj trud biti pozamašna.

Sanader je za Večernji list potvrdio da je potpisao konzultantski ugovor.

'Gospodin Sanader ima brojne prijatelje u visokim poslovnim, političkim i umjetničkim krugovima svih europskih država te će njegov angažman biti koristan za Zakladu i moje poslovne tvrtke', poručila je Louise Blouin.

Otkrila je da su joj tijekom Summita globalnog razvoja održanog u rujnu u New Yorku, na kojem je drugu godinu zaredom sudjelovao Sanader, mnogi europski i američki političari te predsjednici svjetskih poslovnih kompanija predlagali da u poslovnom smislu iskoristi dugogodišnja diplomatska i politička iskustva koja je bivši hrvatski premijer stekao tijekom dvadesetak godina sudjelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj političkoj sceni.

Iako ima uvjete za dužnosničku mirovinu, Ivo Sanader nije se prilikom odlaska iz Banskih dvora odlučio za tu opciju. Svoj je zastupnički mandat stavio u mirovanje i uzeo za početak šestomjesečni predah. U Sabor se, bude li htio, može vratiti sve od isteka aktualnog mandata, znači do konca 2011. godine. Do sredine siječnja 2010, odnosno prvih šest mjeseci nakon odlaska s čela Vlade, Sanader ima pravo na punu premijersku plaću, koja je u njegovu slučaju iznosila oko 23.000 kuna. U slučaju da se u tom razdoblju ne zaposli ili ne odluči otići u zastupničku mirovinu, bivši bi premijer imao pravo još šest mjeseci primati pola spomenute plaće. Međutim, već prilikom njegova odlaska s političke scene u krugovima bliskim Sanaderu spominjalo se da on neće dugo mirovati te da će vjerojatno osnovati tvrtku koja će se baviti pružanjem intelektualnih usluga, da će se uključiti u međunarodnu politiku, lobističke poslove te držati predavanja po stranim sveučilištima i kompanijama.