SLUČAJ PLANINSKA

Sanader: Čobanković je lagao sve osim da sam bio premijer

16.05.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković završio je svoje maratonsko svjedočenje u slučaju Planinska u kojem se pred Županijskim sudom u Zagrebu sudi njegovom bivšem šefu Ivi Sanaderu. Čobanković je i drugi dan skoro četiri sata odgovarao na pitanja branitelja optuženika, pa i samog Ive Sanadera, koji su ga provokativnim pitanjima pokušavali diskreditirati i dokazati kako je njegovo svjedočenje nevjerodostojno

Na pojedina pitanja predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić zabranjivala je odgovore, ponekad i uskraćivala mogućnost pitanja, a čak tri puta vijeće se povlačilo na odlučivanje. Svjedoka je sutkinja upozoravala da 'ne širi' svjedočenje, nego da konkretno odgovara na pitanja.

U svojim odgovorima Petar Čobanković je ustvrdio kako njegovo postavljanje na poziciju potpredsjednika Vlade nije bilo nagrada Jadranke Kosor jer se zalagao da se Sanadera izbaci iz HDZ-a niti je s bivšom premijerkom usklađivao iskaze koje su davali u USKOK-u.

'Ne znam je li potpredsjednička dužnost bila nagrada, ali jesam bio jedan od onih koji se zalagao za vaše brisanje iz članstva. Smatrao sam da se nakon odlaska iz stranke njome ne može vladati', rekao je Čobanković.

Posvjedočio je i kako nije dobio nikakav novac za kupoprodaju zgrade u Planinskoj. 'Nisam dobio nikakav novac prodajom te nekretnine, ali mi je učinjena velika šteta i kao čovjeku i kao političaru', priznao je Čobanković.

Više puta se tijekom svjedočenja obrana optuženih osvrtala na sporne Čobankovićeve 'šalabahtere', kojima se koristio prvog dana svjedočenja, pa je odvjetnik Čedo Prodanović ponovno upozorio kako su pričom o zabilješkama 'ukazali da postoji veza u redoslijedu pitanja i odgovora' te ustvrdio kako je svjedok 'instruiran' od strane USKOK-a.

'Nije točno da sam znao pitanja, nego sam napravio određenu kronologiju, popis imena i prostora kako bih mogao detaljno svjedočiti. Nisam znao da nije dozvoljeno niti sam se konzultirao s USKOK-om', rekao je Čobanković.


Na kraju je svjedočenja odvjetnik Prodanović rekao je, stavljajući primjedbu na Čobankovićev iskaz, kako je to 'neistiniti iskaz nevjerodostojnog svjedoka'.

'Svi bitni navodi inkriminacije prvooptuženog se podupiru, a znatno više se iskazuje na teret okrivljenika nego u vlastitoj obrani. Unaprijed je pogađao redoslijed pitanja tužiteljstva, pa sve to ukazuje da je iskaz svjedoka koordiniran sa zastupnicima optužbe. Ne tvrdim da su ga nagovarali dati neistinit iskaz, nego je to završni dio nagodbe svjedoka s tužiteljstvom i neobično blage sankcije koju je dobio', smatra Prodanović.

I optuženi Ivo Sanader u potpunosti je prigovorio istinitosti iskaza svjedoka, primijetivši kako 'osim činjenice da je bio premijer, ništa drugo nije točno'.

'Ovo je proizvod nagodbe, ali i činjenice da je Čobanković vodio cijeli posao, a Jadranka Kosor to stavila na glasovanje u Vladi kad mene nije bilo. Svjedok je, da bi sebi kupio ovakvu sankciju kakvu je kupio, sve meni stavio na teret', ocijenio je Sanader.

Bivšeg premijera Ivu Sanadera tužiteljstvo tereti da je, nakon uvećavanja cijene sporne zgrade u Planinskoj, od mesara i HDZ-ovog zastupnika Stjepana Fiolića primio proviziju od 17 milijuna kuna. Fiolić je priznao nedjelo, ali se nije nagodio s USKOK-om, dok je Petar Čobanković nakon priznanja i nagodbe godinu dana zatvora zamijenio radom za opće dobro. Sudi se i Mladenu Mlinareviću čija je tvrtka procjenom navodno udvostručila vrijednost sporne zgrade na 79,9 milijuna kuna.

Suđenje u slučaju Planinska, kojim je, po navodima tužiteljstva, država oštećena za 26,4 milijuna kuna, nastavlja se 19. lipnja svjedočenjem bivšeg državnog tajnika Luke Živanovića