ODLUKA O DALJNJEM PRITVORU

Sanader će od Austrije zatražiti da zaštiti njegovu obitelj

27.12.2010 u 07:59

Bionic
Reading

Bez obzira kako će se na današnjem novom saslušanju pred istražnim sucem u Salzburgu izjasniti o svom izručenju Hrvatskoj, bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu bit će produljen ekstradicijski pritvor, protivio se izručenju ili ne

Sanaderu danas istječe pritvor koji mu je istražni sudac odredio nakon uhićenja, u trajanju od najmanje 14 dana. Odluku o produljenju pritvora donijet će Pokrajinski sud u Salzburgu na zatvorenoj sjednici.

Dotada bi Sanader trebao izvijestiti sud o svojoj odluci o izručenju, što dosad nije učinio, premda sve informacije, indicije i nagađanja ukazuju da će se bivši premijer protiviti skorom povratku u Hrvatsku. Samo Sanaderov pozitivan odgovor na hrvatski zahtjev podrazumijeva njegov povratak u Hrvatsku u roku od dva do tri tjedna, piše Novi list.

U tom bi slučaju Sanader pristao i na mogućnost da mu se u Hrvatskoj sudi i u drugim predmetima, a ne samo u onom zbog kojeg je izručen.

Sve ostalo pak Sanaderovo izručenje odgađa na dulji rok, zbog kompliciranog ekstradicijskog postupka u Austriji i mnoštva mogućnosti što ga austrijsko pravosuđe pruža tražiteljima azila u toj zemlji.

Prve korake u tom smjeru Sanader je već napravio, optuživši na nedavnom javnom saslušanju pred koruškim istražnim povjerenstvom hrvatske vlasti da protiv njega vode 'prljavu političku kampanju'. Tada je Sanader ustvrdio da je izložen 'medijskoj hajci', zbog čega je njegova obitelj u Hrvatskoj 'u opasnosti'.

Dodatni argument pružila mu je nedavna nespretna policijska intervencija nad njegovom suprugom Mirjanom i kćeri Brunom pred njihovom obiteljskom vilom u Zagrebu, što će Sanader vjerojatno danas također pokrenuti pred austrijskim istražnim sucem, tražeći zaštitu svoje obitelji u Zagrebu. Hrvatska policija tvrdila je da samo provodi nalog istražnog suca, kako iz kuće ne bi nestale vrijedne umjetnine i predmeti.