ODLAZAK RADI POVRATKA

Sanader aktivirao pa stavio u mirovanje saborski mandat

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 22:29
  • Objavljeno 07.07.2009 u 15:25
Bahati Sanader

Bahati Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je prihvatilo zahtjev bivšeg premijera Ive Sanadera o prestanku mirovanja zastupničkog mandata, koji nije koristio zbog nespojivosti premijerske s dužnosti zastupnika, ali je istovremeno, na Sanaderov osobni zahtjev, taj mandat ponovno stavljen u mirovanje

Sanader je, naime, danas od MIP-a zatražio da Saboru predloži da mu se nastavi zastupnički mandat, odnosno prekine mirovanje koje je nastupilo odmah nakon što je stupio na premijersku dužnost koja je po zakonu nespojiva sa zastupničkom.

No, uz taj je zahtjev uputio i onaj kojim traži da se taj mandat, čiji je nastavak zatražio, ponovno stavi u mirovanje, i to po drugoj osnovi - na njegov osobni zahtjev.

Prema zakonu, zastupnik mandat u mirovanje može staviti po dvije osnove, ako mu je dužnost nespojiva sa zastupničkom te na osobni zahtjev - po toj drugoj osnovi mandat se u mirovanje može staviti jednom u mandatu.

Potvrdi li Sabor prijedlog MIP-a, mirovanje Sanaderovog zastupničkog mandata na snagu će stupiti 15. srpnja, odnosno osam dana nakon upućivanja zahtjeva.
Sanadera će u zastupničkim klupama nastaviti mijenjati šefica splitskog HDZ-a Željana Kalaš

SDP-ove članove MIP-a Arsena Bauka i Gordanu Sobol zanimalo je nije li Sanader, kada je prvi put stavio mandat u mirovanje, nakon što je izabran za premijera, već iskoristio to pravo da jednom u mandatu može zatražiti mirovanje zastupničkog mandata.

'Sanader je to (mirovanje) učinio na početku mandata i nema na to pravo po drugi put', ocijenila je Sobol. 

'Vidjet ćemo se na kavi u gradu', poručio je Sanader novinarima, odlazeći iz prostorija HDZ-a nakon što je prisustvovao uvodnom dijelu Predsjedništva stranke. Potvrdio je i da će u središnjici HDZ-a, na Trgu žrtava fašizma, dobiti vlastiti ured.

Bauk je, pak, ustvrdio da primjer čelnika HNS-a Radimira Čačića pokazuje da su moguće razne dvojbe oko aktiviranja i mirovanja mandata zastupnika, odnosno da se mandat može aktivirati kada to HDZ želi, bez obzira na zakon.

'Sanaderova ostavka bila je prvorazredan politički događaj u Hrvatskoj i stavljanjem mandata u mirovanje ostavio je mogućnost da mandat aktivira. Vidi se da se ne radi o nikakvom povlačenju iz politike, već samo na rezervne položaje, što nije na razini zadatka koji je obnašao kao premijer', ocijenio je.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) napomenuo je da postoje dvije osnove po kojima se zastupnički mandat može staviti u mirovanje. 'Sve jasno proizlazi iz zakona', poručio je Bauku, koji mu je uzvratio da 's obzirom na stabilnost vladajuće većine (Sanader) neće ni imati šanse vratiti se'.

Živko Nenadić (HDZ) također je uvjeravao kako kod oba Sanaderova zahtjeva nema nikakvih dvojbi, budući da zastupnik koji je izabran na dužnost nespojivu sa zastupničkom po sili zakona mora mandat staviti u mirovanje, dok po drugoj osnovi to čini na osobni zahtjev.

MIP je u mirovanje stavio i zastupnički mandat novog ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, koji je do sinoćnjeg stupanja na tu dužnost sjedio u HDZ-ovim zastupničkim klupama, a gdje će ga mijenjati Josip Salapić

Nakon što je danas predao premijerski ured Jadranki Kosor, Sanader je na novinarsko pitanje što će sada raditi, odgovorio da će se malo odmoriti. Sanader je ostavku na funkcije predsjednika Vlade i HDZ-a podnio 1. srpnja bez navođenja razloga za takav potez. Stoga su se u medijima pojavile različite interpretacije i teorije takvog iznenadnog poteza.

Sam bivši premijer u optjecaj je pustio priču kako je svojim postupkom želio šokirati građane te europske političare zbog njihova neprincipijelnog stava prema slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora. No suprotno njegovim očekivanjima, takva izjava samo je dodatno razljutila javnost, koja bivšem premijeru zamjera što je kormilo Vlade napustio u trenucima teške gospodarske krize koja trese državu.

Čim je Sanader odstupio ne rekavši razloge, mnogi političari takav njegov potez protumačili su kao marketinški trik. 'Sve ovo čini se kao predstava za javnost iza koje se krije povratak na političku scenu već za dva do tri mjeseca, uz fanfare medija koji će ga navesti kao spasitelja', ocijenjeno je.

Trenutačno Sanader šest mjeseci nakon ostavke prima premijersku plaću od 22.500 kuna, a zatim još šest mjeseci ima pravo na polovicu od navedenog iznosa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi