NAJELITNIJI KLUB U RH

Samo za one s 5+ mandata

13.04.2011 u 20:57

Bionic
Reading

Vjerojatno najelitniji politički klub u Lijepoj Našoj osnovan je u Pokupskom. Ulazak u zajednicu 5+ moguć je jedino nakon čak pet odrađenih načelničkih, odnosno gradonačelničkih mandata, a takvih kandidata trenutačno ima čak 37 i već na sljedećim izborima taj bi se broj mogao povećati za 46 članova, koliko je političkih veterana s četiri osvojena mandata.

Među najzanimljivijim političkim dužnosnicima koji su pristupili klubu bili su Marija Jančić iz Marije Gorice, jedina žena u društvu najdugovječnijih 'vladara' u Hrvatskoj i jedini nezavisni kandidat Dragutin Lisjak iz međimurskog Domašinca, a plava je boja jasno dominirala. Na popisu onih koji već od '93. godine djeluju na političkoj sceni našao se i Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane, čiji najpoznatiji stanovnik, general Ante Gotovina, u haaškom pritvoru čeka izricanje presude pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem.

'Mi koji smo na Jadranu svaki prijedlog o zaštićenom obalnom pojasu šaljemo Ministarstvu okoliša i gubimo vrijeme, a otežan nam je rad. To je za mene jedna od ključnih tema za razvoj općina', poručio je Kurtov i jasno dao na znanje kako će rad u klubu 5+ shvatiti veoma ozbiljno. Prije svega jer projekti gradnje plaže i luka u tom dijelu Zadarske županije i dalje stagniraju.

Međutim, nije mogao suspregnuti osjećaje oko slučaja Gotovina.

'Izricanje presude pratit ću u svom uredu, kao i mnogi drugi u svojim domovima, na trenutak će kod nas sigurno sve stati. Očekujem oslobađajuću presudu. Sve bi ostalo bilo neprihvatljivo', zaključio je Kurtov napominjući da 'organizirana praćenja izricanja presude neće biti niti je to tko zatražio'.

Najistaknutije političko ime bio je Ivan Dabo, načelnik Novalje

'Ovo su veterani lokalne samouprave. Moramo razmjenjivati iskustva, no ovdje postoje različiti mentalni sklopovi, što vrijedi na otoku Pagu, ne mora vrijediti za Baranju ili Pokupsko. Međutim, planskim djelovanjem možemo se prilagoditi situaciji', kaže Dabo.