NAJKRVAVIJI MJESEC

Samo u studenome ubijeno 56 djece

02.12.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Član UN-ova međunarodnog istražnog povjerenstva zaduženog za istragu stanja u Siriji rekao je u petak da su sigurnosne snage ubile 56 djece samo u studenome, koji je bio 'najsmrtonosniji' mjesec u gušenju protuvladinih prosvjeda započetih u ožujku

'Prema vjerodostojnim podacima do danas su sigurnosne snage ubile 307 djece. Studeni je bio najsmrtonosniji s 56 djece žrtava', rekao je Paulo Pinheiro iz međunarodnog istražnog povjerenstva koje radi po mandatu Ujedinjenih naroda.

Stručnjaci su od rujna do studenoga razgovarali s 223 žrtve, svjedoka i dezertera iz sirijske vojske jer im režim predsjednika Bašara al-Asada ne dopušta ulazak u Siriju. Pinherio je prikupio čvrste dokaze da su i djeca među žrtvama mučenja i ubojstava koje su počinile sirijske sigurnosne snage.

UN je u četvrtak objavio da je više od 4.000 ljudi ubijeno u krvavoj represiji od sredine ožujka kada su prodemokratski Sirijci počeli prosvjede protiv Al-Asada. Dosad se govorilo o 3.500 ubijenih u toj zemlji koja je na 'rubu građanskog rata' prema ocjeni visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Navi Pillay.