REGIONALNI ŽENSKI LOBI

'Samo sa ženama u vrhu politike do boljeg sutra'

01.09.2009 u 16:04

Bionic
Reading

Regionalni ženski lobi (RLW) za mir, sigurnost i pravednost u jugoistočnoj Europi, koji okuplja istaknute pojedinke: političarke, članica parlamenata i vlada kao i aktivistice iz civilnog društva radi povećanja broja žena na čelnim političkim pozicijama, održava u utorak u Zagrebu prvi službeni sastanak svog upravnog i savjetodavnog odbora

ZAGREB - RLW je osnovan 2006. godine uz potporu UNIFEM-a. Lobi promovira zagovaranje i političko djelovanje za promicanje mira i stabilnosti u regiji, uključujući provedbu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a "Žene, mir i sigurnost" koja poziva članice UN-a da povećaju broj žena na svim političkim razinama. Lobi čine žene iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije, rekla je Gordana Sobol, zastupnica Hrvatskog sabora i članica RLW-a.


"Regionalni ženski lobi pokuša pridonijeti prevladavanju posljedica teške prošlosti u ovoj regiji i donijeti u regiju vrijednosti koje su joj potrebne i koje zaslužuje kao što su održivi mir, sigurnost, a iznad svega pravednost i pomirbu", rekla je na konferenciji za novinare sazvanoj povodom održavanja sastanka Edita Tahiri s Kosova.

"Mi mislimo da možemo postići te ciljeve jer vjerujemo u potencijal žena", istaknula je.

Elisabeth Rehn, finska državna ministrica koja također sudjeluje na sastanku, kazala je da se "samo uključivanjem žena u političko vodstvo mogu stvarno postići dobri rezultati".


"Ovaj sastanak danas u Zagrebu pokazuje da su žene u regiji prerasle sve predrasude prema regiji, da ujedinjuju snage na onim pitanjima koje su bitne za regiju, za širu europsku zajednicu...", rekla je Mirjana Ferić-Vac, zastupnica Hrvatskog sabora dodajući da je "ovo i jedan doprinos da se osnaži rodna osviještenost u kreiranju sadašnjih, a posebice novih politika".

Na sastanku, među ostalima, nazoče i bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik i bivša potpredsjednica Europskog parlamenta Luisa Morgantini.


Sonja Biserko, predsjednica helsinškog odbora za ljudska prava Srbije i dobra poznavateljica položaja žena u regiji, naglasila je da emancipacija žena znači emancipaciju cijelog društva. Podsjetila je na dobar program obrazovanja žena i njihovo uključivanje u profesionalni život u zemljama bivše Jugoslavije. Dodala je, da je neophodno ponovno angažiranje regionalnih vlada po pitanju učešća žena u političkom i društvenom životu.

'U Srbiji su žene više orijentirane na europske integracije nego muškarci. Zanimljivo je i to da su građani donijeli konsenzus o pristupanju Srbije Europskoj uniji dok parlament i politička elita još nisu usuglašeni po tom pitanju', tvrdi Biserko.