U UDARNOM TERMINU

Samo četiri minute reklama za HTV

11.11.2010 u 15:56

Bionic
Reading

HRT će imati pravo na šest minuta reklama u udarnom terminu, ali samo u jednogodišnjem prijelaznom razdoblju od primjene konačnog prijedloga Zakona o HRT-u koji je Vlada sa sjednice u četvrtak poslala u saborsku proceduru

'Što se tiče komercijalnih prihoda, HRT će, prema tom prijedlogu zakona, imati pravo na devet minuta reklama u jednom satu, a HTV u udarnom terminu, od 18 do 22 sati, četiri minute dok na specijaliziranim programima uopće neće biti reklama', rekao je resorni ministar Božo Biškupić

Osvrnuo se na nedavno predložen i odbijen plan restrukturiranje HRT rekavši da predloženi plan nije bio zadovoljavajući i kvalitetan te da se čeka solidan plan restrukturiranja koji će omogućiti potpisivanje ugovora između HRT i Vlade.

Ni sjednica u četvrtak nije mogla proći bez novih zaduženja. Vlada je dodijelila državno jamstvo Erste&Steiermarkische banci za kreditno zaduženje Hrvatskih voda za financiranje kapitalnih ulaganja iz područja zaštite od poplava vrijedno 1,3 milijarde kuna, kojima će se dijelom financirati planiranih 305 projekata. Ukupna vrijednost tih projekata je 2,3 milijarde kuna.

'Riječ je velikim i značajnim investicijama koje će pridonijeti gospodarskom opravku', istaknuo je resorni ministar Božidar Pankretić

Također je dodao da će daljnje uštede te racionalnije korištenje sredstava biti posljedica preoblikovanja Hrvatskih voda u trgovačko društvo d.o.o., na čemu radi njegovo ministarstvo.

Dok s jedne strane Vlada ide u racionalizaciju agencija i fondova, s druge strane osnovala je novu Poslovno inovacijsku agenciju koja će provoditi programe potpore razvoju tehnologija i inovacija u Hrvatskoj.

Istovremeno, u sklopu spomenute racionalizacije Vlada je zakonskim izmjenama na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prebacila dio poslova Zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu i Zavod za medicinu rada.

Premijerka Jadranka Kosor posebno se pohvalila uštedom od 105 milijuna kuna na plavom dizelu zahvaljujući boljem nadzoru inspektora carinske uprave i kartičnom poslovanju.

Da bi se još smanjile zlouporabe i loše gospodarsko ponašanje, predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec najavila da će prema stavu komisije Europske unije ubuduće poduzetnici koji sudjeluju u nekom kartelu moći biti nagrađeni ukoliko odluče okončati svoje sudjelovanje u toj vrsti nezakonitog djelovanja.

Stav je komisije EU-a da odlučujući doprinos pokretanju istrage ili utvrđivanju povrede može opravdati odobravanje oslobađanja od plaćanja upravno kaznene mjere. Naime, poduzetnici moraju potpuno i kontinuirano surađivati s Agencijom te prekinuti protupravno ponašanje odmah nakon što podnesu prijavu Agenciji, osim u slučaju da Agencija smatra da je nastavak sudjelovanja u kartelu potreban radi uspješne provedbe pretrage.