STARI NOVI IGRAČ

SAD želi Ashdowna za visokog predstavnika

02.03.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova, koji još obnaša i dužnost visokog predstavnika za BiH, ustvrdio je kako nema podjela unutar međunarodne zajednice u politici prema toj zemlji

SARAJEVO - "Stajalište međunarodne zajednice o Bosni i Hercegovini je jedinstveno: ona želi vidjeti BiH kao funkcionalnu, politički stabilnu i samoodrživu državu koja napreduje prema europskim integracijama... To stajalište u potpunosti podupire Europska unija, Washington, Rusija, Turska i svi međunarodni čimbenici", izjavio je Lajčak u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Lajčak je potkraj prošlog tjedna na nekoliko dana doputovao iz Bratislave u Sarajevo kako bi se ponovno sastao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima i od njih zatražio da se odgovorno i ozbiljno ponašaju u sadašnjim okolnostima koje se ocjenjuju kao krizne.

Također je od srpskih dužnosnika u tijelima vlasti zatražio da se ne miješaju u istragu koja se vodi protiv predsjednika vlade srpskog entiteta Milorada Dodika.

"Preporučujem svim političarima da ne omalovažavaju institucije ove zemlje (BiH). Svi ih moraju poštovati i to je uvjet da država ide naprijed", kazao je Lajčak. Potvrdio je kako će dužnost visokog predstavnika za BiH nastaviti obnašati sve dok se ne izabere njegov nasljednik na tom položaju.

Nije međutim mogao precizirati kad bi to moglo biti niti je želio komentirati medijska nagađanja da je postupak usporen jer SAD na mjestu visokog predstavnika želi vidjeti "jačeg" političara od austrijskog diplomata Valentina Inzka kojega je predložio EU.

"U tijeku je ozbiljan proces i ne bi ga trebalo vulgarizirati", kazao je Lajčak.

"Dnevni avaz" u ponedjeljak čak tvrdi kako je "u igri" ponovno Britanac Paddy Ashdown koji je već bio na dužnosti visokog predstavnika. Neimenovani diplomatski izvor kazao je kako američki State Department već nekoliko dana iskušava reagiranja u Europskoj uniji na prijedlog da se na čelo OHR-a ponovo imenuje britanski lord. Sam Ashdown nije želio izrijekom komentirati te glasine, no potvrdio je kako pozorno prati stanje u BiH.

"Svima je poznata moja vezanost uz BiH. Moram reći da sam jako zabrinut sve dubljom krizom u zemlji", izjavio je tim povodom Ashdown.

Vlada Republike Srpske već se usprotivila kandidiranju bilo koga iz Velike Britanije na dužnost visokog predstavnika, objasnivši kako je to upravo zbog Ashdownova intervencionističkog pristupa u prošlosti.