ujedinjeni narodi

SAD vetom blokirao rezoluciju Vijeća sigurnosti o Jeruzalemu

18.12.2017 u 21:27

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u ponedjeljak stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Jeruzalemu koja poziva sve države da se suzdrže od preseljenja veleposlanstva u taj grad. Rezolucija kritizira odluke koja želi izmijeniti 'karakter, status ili demografski sastav Svetog grada Jeruzalema' i traži da se one povuku, no ne imenuje izričito predsjednika Trumpa i SAD.

Predsjednik SAD-a Donald Trump 6. prosinca raskinuo s desetljećima dugom politikom SAD-a i priznao Jeruzalem za prijestolnicu Izraela što je ugrozilo mirovne napore na Bliskom istoku i uznemirilo i arapski svijet i zapadne saveznike.

Protiv nacrta rezolucije, koji je pripremio Egipat, glasao je samo SAD, a 14 zemalja članica Vijeća glasalo je za nju.

Veleposlanica SAD-a Nikki Haley u UN-u je glasanje nazvala "uvredom" i rekla da ono "neće biti zaboravljeno". Trumpova odluka da preseli veleposlanstvo SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem je suverena odluka i "potpunosti u skladu" s ranijim rezolucijama Vijeća sigurnosti, rekla je Haley.

  • +12
Prosvjedi protiv Trumpove odluke o Jeruzalemu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Darren Whiteside

Nakon što je SAD stavio veto na rezoluciju palestinski ministar vanjskih poslova je rekao da će Palestinci zatražiti izvanrednu sjednicu Opće skupštine UN-a. "Radimo da u roku od 48 sati sazovemo izvanrednu sjednicu Opće skupštine", rekao je novinarima u Ramali palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.

On je rekao da će međunarodna zajednica "odluku predsjednika Trumpa smatrati ništavnom".

Tursko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je šokirano stavljanjem veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti, te da je neprihvatljivo da to tijelo uslijed veta SAD-a ostane neučinkovito u pitanju Jeruzalema.

S druge strane izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je na svom Twitter računu Sjedinjenim Državama te američkom predsjedniku i veleposlanici Haley navevši da će "istina pobijediti".  

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u Ramali prije izglasavanja rezolucije, kako neće dopustiti da Sjedinjene Države ponovno budu mirovni posrednik te da će ponovno u UN-u obnoviti napore na traženju punog priznanja države Palestine, objavila je agencija France Presse. Od Trumpove odluke o priznanju Jeruzalema izraelskim glavnim gradom Abas odbija kontakte s američkom administracijom.