Michael Murphy

SAD uzvraća: Nećemo šutjeti o korumpiranim političarima u BiH

28.03.2023 u 10:26

Bionic
Reading

SAD su odlučne jasno i glasno govoriti o tome što vide kao problem u Bosni i Hercegovini i s tim neće prestati, što god o tome mislili i govorili lokalni političari, izjavio je američki veleposlanik u BiH Michael Murphy odgovarajući na optužbe koje mu stižu iz Republike Srpske i od njezina čelnika Milorada Dodika.

Vlada Republike Srpske prošlog je tjedna, po nalogu predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, donijela odluku o prekidu komunikacije s veleposlanstvima SAD i Velike Britanije u BiH, koje optužuje za miješanje u unutarnje poslove. Veleposlanik Murphy kazao je, u intervjuu za banjolučke "Nezavisne novine" od utorka, kako SAD neće odustati od djelovanja na cijelom teritoriju BiH, a entitetske političare optužio je da se bave neistinama i manipulacijama čiji je jedini cilj opstanak na vlasti.

Posebice je prozvao Dodika, za kojega je kazao kako se od "političara koji obećava" prometnuo u osobu koja svojim postupcima samo otežava i usporava put BiH ka članstvu u EU.

Podsjetio je pritom kako Dodik uporno niječe postojanje Bosne i Hercegovine te tvrdi da je Republika Srpska država, osporava dokazane činjenice o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. , a sada građanima RS pokušava ukinuti temeljna prava i slobode uvođenjem rigidnih zakona kojima se ugrožava sloboda medija.

"Danas on koristi populizam i ksenofobiju kako bi provodio svoje usko definirane interese, a RS poveo u pogrešnom smjeru", kazao je Murphy.

U istu kategoriju manipulacija svrstao je i Dodikovo naglašeno inzistiranje na vezama s Rusijom, odnosno režimom Vladimira Putina dok traje agresija na Ukrajinu.

Murphy je još jednom oštro osudio planove vlasti u RS da kriminaliziraju klevetu i smatra to mjerom čiji je nedvojbeni cilj ugušiti slobodu govora, baš kao i uvođenje zakona kojim bi se nevladine organizacije s donacijama iz inozemstva morale registrirati kao "strani agenti".

Dodik se, obrazlažući potrebu za uvođenjem takvog zakona pozivao da odredbe američkog zakona iz 1938., no Murphy pojašnjava kako je i to manipulacija jer se u Sjedinjenim Državama obveza takve registracije odnosi samo na lobističke organizacije i pojedince.

Budu li ti zakoni usvojeni, žrtve će biti obični građani čiji je jedini grijeh to što se ne slažu s Dodikovom politikom, ocijenio je američki veleposlanik.

"Kada su se aktivnosti političara u Banjoj Luci, Sarajevu ili bilo gdje drugdje ispriječile našoj potpori demokratskoj i prosperitetnoj BiH, mi smo se o tome jasno očitovali. Također i kad je u pitanju korupcija i sve ostalo. Znam da neki političari ovdje to baš i ne vole, ali ako to ne želite, onda se nemojte tako ponašati", poručio je Murphy.