OBRANA OD SIRIJE

SAD u Tursku šalje Patriote i 400 vojnika

14.12.2012 u 12:26

Bionic
Reading

SAD je pristao poslati raketni sustav Patriot u Tursku da bi se zaštitila od mogućih napada iz susjedne Sirije. Očekuje se da će njemački parlament dati zeleno svjetlo za implementaciju iste odluke kasnije tijekom dana, piše Deutsche Welle

SAD planira poslati dva raketna sustava Patriot i oko 400 vojnika u Tursku da bi se obranila od mogućeg sirijskog raketnog napada, izjavili su američki dužnosnici u četvrtak, piše New York Times.

Kako se planira, američke rakete će biti dio šire pojačane obrane Turske koja će također uključivati implementaciju četiri Patriot baterije - dvije iz Njemačke i dvije iz Nizozemske.

Svih šest raketa će biti pod NATO-ovim zapovjedništvom i kontrolom, a prema rasporedu bi trebale biti operativne do kraja siječnja.

Patriot - rakete

Turska, koja podržava sirijske pobunjenike protiv predsjednika Bašara al Asada, zabrinuta je zbog opasnosti od sirijskih projektila, ali i mogućeg korištenja sirijskog kemijskog oružja.

Nedavni raketni napad koji je Sirija izvršila sovjetskim balističkim projektilima protiv pobunjenika na sjeveru zemlje samo je pojačao tursku zabrinutost. Tzv. scud rakete, koje su ispaljene na pobunjenike, bile su naoružane konvencionalnim bojevim glavama, a ovi napadi pokazuju kako je Asadova vlada spremna koristiti rakete da bi usporila pobunjenike.