antimonopolska tužba

SAD tužio Amazon: Oštetio je kupce višim cijenama

26.09.2023 u 19:41

Bionic
Reading

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech)

Tužba je bila očekivana nakon višegodišnjih pritužbi da su Amazon i drugi tehnološki divovi zlorabili svoju dominaciju na tržištu.

Tužba, kojoj se pridružilo 17 državnih odvjetnika, uslijedila je nakon četverogodišnje istrage i saveznih tužbi protiv Googlea i Facebooka.

"FTC i njegovi partneri u saveznim državama kažu kako Amazon djeluje tako da sprječava konkurente i prodavače u snižavanju cijena, degradira kvalitetu za kupce, pretjerano naplaćuje prodavačima, guši inovacije i sprječava rivale da se pošteno natječu s Amazonom", stoji u priopćenju agencije.

FTC je rekao da od suda traži da izda trajnu zabranu kojom bi se Amazonu naredilo da prekine nezakonito postupanje.

Tužba je podignuta na saveznom sudu u Seattleu, gdje je sjedište Amazona.

Dionice Amazona pale su za 3 posto.

Amazon je objavio da je tužba FTC-a pogrešna i da će naštetiti potrošačima tako što će izazvati više cijene i sporije isporuke. 

FTC navodi da je Amazon, koji je osnovan 1994. i vrijedi više od bilijun dolara, kažnjavao prodavače koji su nastojali ponuditi cijene niže od Amazonovih otežavajući potrošačima pronalaženje prodavača na Amazonovoj platformi.

Amazon se optužuje i da je dao preferenciju vlastitim proizvodima na platformi.

Potreba za djelovanjem protiv tehnoloških divova jedna je od rijetkih ideja oko kojih su se demokrati i republikanci složili.

Tijekom Trumpove administracije ministarstvo pravosuđa i FTC otvorili su istrage protiv Googlea, Facebooka, Applea i Amazona.