uoči samita u lipnju

SAD se ne vraća u Otvoreno nebo, Rusija kaže da je to "politička pogreška"

28.05.2021 u 11:57

Bionic
Reading

Sjedinjene Države obavijestile su Rusiju da se ne vraćaju u sporazum Otvoreno nebo što je Moskva nazvala "političkom pogreškom" uoči samita u lipnju, objavile su u petak ruske novinske agencije.

SAD je rekao Rusiji u četvrtak da se neće vratiti sporazumu koji je Washington napustio u studenom i optužio Rusiju za kršenje odredbi tog sporazuma, što Moskva odbacuje. SAD je izašao iz sporazuma u vrijeme administracije Donalda Trumpa, a Rusija se nadala da će novi predsjednik Joe Biden promijeniti tu odluku.

Zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov rekao je da je Moskva razočarana, ali ne i potpuno iznenađena tom odlukom, objavila je u petak novinska agencija RIA.

"To nas sigurno ne usrećuje, razočaravajuće je jer je SAD propustio još jednu šansu (...) da pozitivno pridonese zadatku jačanja sigurnosti u Europi", rekao je Rjabkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Biden trebaju održati samit u Ženevi u lipnju, a Rjabkov je upozorio da američka odluka nije stvorila pogodno ozračje za rasprave o kontroli naoružanja.

"SAD je učinio još jednu političku pogrešku, nanijevši novi udarac europskom sigurnosnom sustavu", rekao je Rjabkov, a prenosi novinska agencija TASS.

“Otvoreno nebo” je međunarodni sporazum iz 1992. godine koji omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica i dopušta nenaoružane nadzorne letove nad zemljama članicama.