nezakonita skupština

SAD sankcionira osmero venezuelskih dužnosnika, među njima Chavezova brata

09.08.2017 u 21:44

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u srijedu su donijele sankcije protiv osmero venezuelskih dužnosnika, među kojima je i brat bivšeg predsjednika Huga Chaveza, a riječ je o ljudima koji su sudjelovali u uspostavu Ustavotvorne skupštine koju Washington smatra 'nezakonitom'

'Ovaj režim je neprihvatljiv i SAD će biti na strani oporbe (koja se bori) protiv tiranije sve dok Venezuela ne uvede naprednu i miroljubivu demokraciju', rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin, navodi se u priopćenju.

'Sva imovina tih dužnosnika u SAD-u je blokirana i američki građani ne smiju poslovati s njima', dodaje ministarstvo.

Među tim dužnosnicima je i Adan Coromoto Chavez Frias koji je imenovan tajnikom predsjedničkog povjerenstva Ustavotvorne skupštine.

'On je bivši ministar kulture i brat bivšeg predsjednika Huga Chaveza', dodaje isti izvor.

SAD je još 31. srpnja uveo neviđene pravne i financijske sankcije venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru kojeg je nazvao 'diktatorom' nakon izbora te skupštine i krvavih prosvjeda koji su ih pratili.

Washington i Caracas koji od 2010. nemaju diplomatskih veza, ali su im se odnosi popravili pred kraj mandata Baracka Obame, sačuvali su čvrste gospodarske i trgovinske veze, ponajviše u naftnoj industriji.