ZBOG NUKLEARNOG PROGRAMA

SAD 'ošamario' Iran novim sankcijama

14.12.2012 u 12:57

Bionic
Reading

SAD je opet 'ošamario' Iran novim sankcijama u četvrtak, usmjerenima na tvrtke i pojedince za koje Washington tvrdi da pružaju materijale i tehnologiju za teheranski nuklearni program, piše CNN

Novi val sankcija Iranu došao je istog dana kada su UN-ovi nuklearni inspektori završili jednodnevne razgovore u Teheranu o njegovom nuklearnom programu, za što ga sumnjiči SAD i druge zapadne zemlje, a što je Iran u više navrata demantirao.

Razgovori između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) bili su usmjereni na početak pregovora, a inspektori su željeli pristup vojnom kompleksu za koji se sumnja da u njemu Teheran testira nuklearne materijale.

IAEA nije odmah dala detalje pregovora niti je rekla kakav je bio rezultat njenog zahtjeva da se inspektorima omogući pristup vojnom kompleksu Parchin izvan Teherana.

Iranska veza s IAEA-om, Ali Asghar Soltanieh, okarakterizirao je razgovore kao konstruktivne, piše iranska novinska agencija IRNA.

Sljedeći krug razgovora zakazan je za 16. siječnja, rekao je Soltanieh za IRNA-u. IAEA je također potvrdila kako će se i pregovori nastaviti taj dan.

Nije bilo direktne reakcije iranske vlade na najnovije sankcije.

Među pogođenima najnovijim sankcijama je i profesor Fereydoun Abbasi Davani, šef Iranske organizacije za atomsku energiju.

Abbasi Davani i njegova supruga preživjeli su eksploziju automobila bombe prije dvije godine, za što je Teheran okrivio Izrael. Najmanje četiri znanstvenika povezana s iranskim nuklearnim programom ubijena su od 2010.

Tvrtke koje su meta sankcija su sljedeće: FaraTech, Neda Industrial Group, Aria Nikan Marine Industry, Towled Abzar Boreshi, Iran Pouya, Terjerat Gostar i Tarh O Palayesh.

Sankcije obuhvaćaju zamrzavanje imovine i zabranu poslovanja u ili sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tvrtke i banke koje prkose američkim sankcijama mogu biti isključene iz američkog financijskog sustava.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo civilne svrhe. No IAEA je rekla da ne može potvrditi je li taj program mirnodopske prirode.