Američka veleposlanica

SAD optužuje Rusiju da krši sankcije UN-a uvedene Sjevernoj Koreji

17.09.2018 u 20:14

Bionic
Reading

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley optužila je u ponedjeljak Rusiju da "vara" po pitanju sankcija UN-a uvedene Sjevernoj Koreji i kazala da Washington "raspolaže dokazima koji upućuju da Rusija stalno i uvelike krši sankcije".

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno od 2006. postrožuje sankcije režimu u Pyongyangu kako bi uskratila dotok novca Sjevernoj Koreji za razvoj nuklearnog programa i programa balističkih projektila, no javni okršaji Washingtona i Moskve pokazuju neslogu u 15-članom tijelu.

"Rusija mora prestati kršiti sankcije Sjevernoj Koreji. Mora prestati prikrivati dokaze o kršenju sankcija. Ta kršenja nisu slučajna, već sustavna", kazala je Haley.

Pojasnila je da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji da morskim putem ilegalno dobavlja gorivo, no ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia ju je optužio da samo podgrijava napetosti. Također je kazao da izvješće o ruskom brodu i transferu goriva s broda na brod ne predstavlja kršenje sankcija.

Haley tvrdi da je SAD ove godine zabilježio 148 slučajeva naftnih tankera koji su na spomenuti način isporučili gorivo Sjevernoj Koreji te da su time prekršili ograničenje određeno UN-om.

Rusija i Kina su u Vijeću sigurnosti predložile ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji nakon summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jung Una, no SAD smatra da sada još uvijek nije dobar trenutak za takav potez.