PHILIP REEKER

'SAD nemaju veze s navodnom hrvatskom prodajom oružja Sirijcima'

Bionic
Reading

U Zagreb je, nakon sudjelovanja na Brown forumu, stigao pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika, Philip Reeker, koji je zadužen za zemlje jugoistočne Europe. Komentirajući situaciju u regiji, rekao je da je razočaran srbijanskim odbijanjem prijedloga za normalizaciju odnosa s Kosovom, te sinoćnjom raspravom u UN-u. Rekao je i kako SAD nemaju nikakve veze s navodnom prodajom hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima, komentirajući navode američkog tiska da je Hrvatska prodala oružje sirijskoj oporbi što vlasti u Zagrebu niječu

'SAD s time nema nikakve veze', rekao je novinarima zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Philip Reeker upitan za komentar pisanja The New York Timesa o umiješanosti Hrvatske u opskrbu sirijskih pobunjenika oružjem u čemu je navodno pomagala CIA.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nedavno je zanijekao te navode, ali je potvrdio da je Hrvatska 2012. izvezla više od 200 tona oružja u Jordan i dodao da ne može kontrolirati gdje je to oružje završilo.

Sjedinjene Države su otpočetka podupirale dijalog Srbije i Kosova pa smo razočarani što je Beograd odbio posljednji prijedlog dogovora, kazao je Reeker. Na optužbe srbijanskog premijera Ivice Dačića da je Washington blokirao mogući dogovor Beograda i Prištine kojim bi 'zamijenili teritorij', Reeker je odmahnuo rukom.

'Misim da nitko ne podupire izmjene granica. Meni je uvijek zanimljivo čuti da netko krivi Sjedinjene Države. Mi čak nismo ni dio tog dijaloga, podupirali smo ga, kao i napore barunice Ashton. Mislim da bi im bilo bolje da se koncentriraju na sav težak posao koji su dosada napravili i na to kako dalje', kazao je Reeker.

Ne očekuje, ipak, nikakvo podizanje tenzija u regiji, budućnost svih ovih zemalja je EU, to treba svima biti cilj. 'Mislim da bi se trebale smanjiti tenzije, tome služi normalizacija odnosa', dodao je.

O jučerašnjoj raspravi o radu Tribunala za ratne zločine u UN-u te izlaganju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, kaže: Naglasili smo da se ne slažemo s odlukom predsjednika Opće skupštine da održi ovu neuravnoteženu i zapaljivu tematsku sjednicu. Zbog toga smo bili zabrinuti i nismo sudjelovali u tome. Razočarani su Amerikanci i sa situacijom u Bosni i Hercegovini. 'Političke vođe jednostavno nisu voljne ići naprijed, prebroditi razlike i postići kompromis. To frustrira, najviše sigurno ljude koji tamo žive, ali i Europsku uniju i SAD. Nisu učinili napor da idu korak naprijed niti u pregovorima o članstvu u NATO-u. Problem vojne imovine je eto, vrlo jednostavan korak, ali je sve blokirano', kaže Reeker.

O tome je osobno pregovarao i s Miloradom Dodikom.

'Dao mi je obećanja koja nije ispunio. Politički dogovor je postojao prije 14 mjeseci i krajnje vrijeme za to učine. Cijela zemlja je taoc pojedinačnih prioriteta i planovima pojedinih političkih vođa i to je loše', zaključuje Reeker.

Što se Hrvatske tiče, pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika čestitao je na skorom ulasku u uniju. Pred nama je poboljšanje gospodarske suradnje, dodao je, i najavio odlazak ministra gospodarstva idući tjedan u SAD, gdje će se nastaviti razgovori o mogućnostima suradnje na gospodarskim temama.