ZAJEDNO TRAŽE KRIVCE

SAD ne krivi libijsku vladu za smrt veleposlanika

12.09.2012 u 21:36

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da će raditi s Libijom kako bi pred lice pravde izveli napadače koji su ubili američkog veleposlanika i druge diplomate i istaknuo je da ova ubojstva neće naštetiti američko-libijskim odnosima

'Radit ćemo s libijskom vladom kako bi izveli pred lice pravde ubojice koji su napali naše ljude', rekao je Obama u Vrtu ruža u Bijeloj kući.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je osudila napad i rekla je da je to djelo 'male skupine divljaka'. Također je kazala da napad neće naškoditi odnosima između SAD-a i Libije.

'Pitam se, kako se to moglo dogoditi? Kako se to moglo dogoditi u zemlji koju smo pomogli osloboditi, u gradu kojega smo pomogli sačuvati od razaranja', rekla je Clinton.

'Međutim, moramo biti trijezne glave čak i u našoj žalosti. To je bio napad male skupine, skupine divljaka, a ne libijskog naroda ili vlade', dodala je.

Istaknula je da je slobodna i stabilna Libija u američkom interesu te da odnos između dviju zemalja neće biti "žrtva" napada.

U međuvremenu iz libije je stigla vijesta da je dvoje od četvero ubijenih amerikanaca poginulo u pucnjavi prilikom evakuacije osoblje iz sigurne kuće.

'Osoblje konzulata SAD-a premješteno je u sigurnu kuću nakon napada na zgradu konzulata u Bengaziju u kojemu je ubijen veleposlnik, rekao je zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova Wanis Al-Sharif na konferenciji za tisak.

Zrakoplov s pripadnicima službe osiguranja SAD-a došao je iz Tripolija kako bi se evakuiralo drugo osoblje ali su militanti otkrili lokaciju sigurne kuće, rekao je.

'To je trebalo biti tajno mjesto i iznenađeni smo što su naoružane skupine znale za njega. Tamo je bilo pucnjave', rekao je.

Dvoje pripadnika američkog osiguranja ubijeno je u pucnjavi, rekao je Sharif. U napadu je ubieno još dvoje Amerikanaca ubijeno a ranjeno je između 12 i 17 osoba.

Obama o napadu u Libiji