anketa

SAD među 10 najopasnijih zemalja za žene

26.06.2018 u 11:57

Bionic
Reading

SAD je u anketi stručnjaka i aktivista naveden kao jedina zapadna zemlja među 10 najopasnijih zemalja za žene, nakon što je kampanja #MeToo potaknula poplavu pritužbi vezanih uz seksualno uznemiravanje i napade, izvješćuje Reuters

Thompson Reuters Foundation je poslao upitnike stručnjacima za ženska pitanja, njih 550, koje od 193 članice UN-a smatraju najopasnijima i najgorima za žene po pitanju zdravstvene zaštite, ekonomskih resursa, tradicionalnih običaja, seksualnog i neseksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima.

SAD je na tom popisu zauzeo 10. mjesto, a stručnjaci, aktivisti i žrtve objašnjavaju da su sve veća svijest o napadima na žene, zahvaljujući pokretu #MeToo, golemoj ulozi Amerike na svjetskoj sceni i toleranciji nasilja pridonijeli percepciji o opasnosti u SAD-u.

Vrh neslavne liste zauzima Indija gdje je pet godina nakon poznatog slučaja surovog ubojstva i silovanja studentice u autobusu, nasilje nad ženama, pogotovo seksualne naravi, i dalje uvelike prisutno.

Slijedi Afganistan, gdje se i nakon 17 godina od rušenja talibanskog režima položaj žena može opisati kao "opasno življenje".

  • +6
Aktivistice ispred Sabora postavile siluete koje simboliziraju ubijene žene Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Treće najopasnije mjesto za žene je Sirija, ponajviše zahvaljujući sedmogodišnjem građanskom ratu. Slijedi Somalija, gdje su žene ugrožene zbog svirepih običaja tamošnje tradicije, a peto mjesto je zauzela Saudijska Arabija. U tom konzervativnom kraljevstvu žene najviše trpe zbog ekonomske ranjivosti i diskriminacije glede prava na rada i prava na vlasništvo.

Na šestom mjestu je Pakistan, pa DR Kongo, Jemen i Nigerija.

Kako je anketa provedena nakon što je pokret #MeToo postao globalno poznat, s tisućama žena koje su na društvenim mrežama dijelile svoje priče o seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju, SAD je zbog rizika od seksualnog nasilja, uključujući i silovanje, i nepravdi u procesuiranju slučajeva silovanja svrstan na 10. mjesto najopasnijih zemalja u svijetu za žene.