vjerovali ili ne

SAD izgubile avion od 80 milijuna dolara i traže pomoć pri pronalaženju

18.09.2023 u 18:58

Bionic
Reading

Američka vojska zatražila je pomoć javnosti kako bi locirala jedan od svojih borbenih zrakoplova F-35B vrijedan 80 milijuna dolara nakon što se pilot katapultirao iz letjelice. Nestao je u nedjelju poslijepodne kada je pilot letio iznad Južne Karoline

Pilot, čije ime nije objavljeno, katapultirao se i sigurno skočio padobranom. U bolnici je u stabilnom stanju. Još nije jasno što se dogodilo, ali dužnosnici su rekli da avion bio uključen u "nesreću".

Ostao je u načinu rada autopilota kada se pilot katapultirao, rekao je glasnogovornik baze Charleston za NBC News. Dužnosnici su rekli da su svoju potragu za F-35B avionom usmjerili oko dva jezera sjeverno od grada Charlestona. Na temelju posljednje poznate lokacije provode se pretrage jezera Moultrie i jezera Mario.

Nancy Mace, republikanska kongresnica iz Južne Karoline, upitala je na X-u, nekadašnjem Twitteru: "Kako si, dovraga, izgubio F-35? "Kako nema uređaja za praćenje, a tražimo od javnosti što, pronaći mlažnjak i predati ga?" Zrakoplov je nevidljivi mlažnjak - što znači da su njegov okvir, senzori i sustavi dizajnirani da rade neprimjećeni od strane neprijateljskog radara.

F-35B Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Iz baze Charleston objavljen je apel za pomoć na X-u.

"Timovi za hitne slučajeve još uvijek pokušavaju locirati F-35. Od javnosti se traži da surađuje s vojnim i civilnim vlastima', navedeno je.

Drugi mlažnjak F-35 za koji se smatra da je letio u isto vrijeme sigurno se vratio u bazu u Charlestonu, rekla je glasnogovornica vojske bojnica Melanie Salinas za Associated Press. Godine 2018. američka vojska privremeno je prizemljila cijelu svoju flotu F-35 zrakoplova nakon pada u Južnoj Karolini.