‘jasan logotip štita’

SAD ima plan za zaštitu od kibernetičkih kriminalaca, oznaku ‘siguran od hakera’

18.07.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Amazon, Best Buy, Cisco, Google, LG, Logitech, Samsung i druge kompanije podržavaju prijedlog administracije američkog predsjednika Bidena prema kojem bi elektronička oprema, koja zadovoljava takve uvjete, bila označena kao sigurna od hakera

Sljedeći put kada budete nabavljali pametni televizor, uređaj za praćenje fitnesa ili neki drugi gadget s pristupom internetu mogli biste vidjeti novu oznaku koju podupire vlada SAD-a, a koja identificira neke proizvode kao posebno otporne na hakere.

U utorak je Bidenova administracija objavila da kreće u implementaciju programa označavanja kibernetičke sigurnosti čiji je cilj pomoći potrošačima da izaberu pouzdane tehnološke proizvode.

Program nastoji ojačati nacionalnu kibernetičku sigurnost u cjelini usmjeravanjem stanovništva SAD-a prilikom kupovine kućne tehnologije ili nosivih uređaja na proizvode koji zadovoljavaju visoke standarde kibernetičke sigurnosti, a koje je odredio američki Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST).

Oznaka će se pojaviti kao ‘jasan logotip štita’, navode iz Bijele kuće, a proizvodi koji zadovoljavaju kriterije za oznaku mogu uključivati tehnologiju koja zahtijeva jake lozinke i pruža redovita ažuriranja softvera za zaštitu od najnovijih kibernetičkih prijetnji.

Prema planu Bidenove administracije, ovime će biti obuhvaćen širok raspon proizvoda, uključujući pametne hladnjake, mikrovalne pećnice, termostate, kućne glasovne asistente te WiFi rutere, ali nakon što NIST krajem ove godine završi s dizajniranjem standarda kibernetičke sigurnosti za njih.

Proizvodi certificirani prema novom programu dolazit će i s QR kodom, a koji korisnike povezuje s nacionalnom bazom podataka, čime se potvrđuje njihovo sudjelovanje, dodali su iz Bijele kuće u priopćenju.

Daleko je još od praktične upotrebe ovog programa, no Bidenova administracija poduzela je prve korake prema implementaciji ovog utorka, kada je Federalna komisija za komunikacije podnijela zahtjev za zaštitni znak povezan s nastojanjem, poznat kao ‘US Cyber Trust Mark’.

FCC, koji regulira bežične uređaje, također je izdao službeni prijedlog koji će biti otvoren za povratne informacije javnosti o tome kako bi trebao upravljati programom.

‘Ovaj novi program označavanja pomogao bi Amerikancima pružiti veća jamstva o kibernetičkoj sigurnosti proizvoda koje koriste i na koje se oslanjaju u svakodnevnom životu’, kažu iz Bijele kuće. ‘To bi također bilo korisno za tvrtke jer bi pomoglo u distinkciji pouzdanih proizvoda na tržištu’, dodali su.

Izvršna uredba naglašava kako bi administracija mogla koristiti označavanje proizvoda, u kombinaciji s golemom moći savezne vlade u nabavi, da oblikuje komercijalna tržišta i podigne ljestvicu za tvrtke koje prodaju tehnologiju te američkim agencijama i običnim potrošačima, donosi CNN.