samo za bliske partnere

Amerikanci se u strahu od Rafalea odlučuju na nesvakidašnji potez: Što znamo o prodaji ljubomorno čuvanog lovca Egiptu i Indoneziji

25.03.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon što je Egipat naručio od Francuske 30, uz postojeća 24, višenamjenskih borbenih aviona Rafale, a Indonezija dogovorila kupnju njih 42, administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira odobriti prodaju svojih taktičkih lovaca F-15 tim državama. Egipat i Indonezija ranije su planirali nabaviti ruske lovce za održavanje zračne nadmoći Su-35, no te dogovore prekinuo je rat u Ukrajini te strah Kaira i Jakarte od američkih sankcija. U međuvremenu je francuski Dassault pojačao ugovore s Egiptom i sklopio novi s Indonezijom pa je Washington prisiljen na nesvakidašnji potez prodaje zrakoplova kakve imaju isključivo najbliži američki saveznici. Indoneziji je već ponuđeno 36 aviona tipa F-15, a prodaju Egiptu još uvijek koči američki Kongres. Evo što sve znamo o američkim ponudama potaknutima tržišnim uspjehom francuskog Rafalea

Američki general Frank McKenzie, načelnik Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM), kazao je tijekom nedavne sjednice senatskog Odbora za oružane snage da je Pentagon spreman prodati Egiptu taktičke lovce presretače F-15, dizajnirane za zračne borbe u svim vremenskim uvjetima radi postizanja i održavanja superiornosti u zraku. Budući da je riječ o avionima kakve u svojem sastavu, osim Amerikanaca, imaju isključivo ratna zrakoplovstva najprivrženijih američkih saveznica poput Izraela, Saudijske Arabije i Japana, odluka Pentagona iznenađujuća je tek na prvi pogled.

Nesvakidašnja najava Pentagona dolazi u jeku pokušaja američkih vojnih dužnosnika da zajamče Kairu nastavak prodaje oružja unatoč tome što je administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila da smanjuje vojnu pomoć toj arapskoj zemlji zbog kršenja ljudskih prava. U ovom trenutku nema potvrde toga koliko bi Egipat naručio primjeraka F-15 niti kojom bi dinamikom išla njihova isporuka. Također je nejasno u kakvim bi verzijama ti avioni bili isporučeni, premda bi Egiptu bili ponuđeni modeli lišeni nekih posebno naprednih značajki, što je u skladu s tradicijom Washingtona da ograniči rast egipatskih zračnih snaga u odnosu na Izrael.

  • +12
F-15 Izvor: EPA / Autor: JIM HOLLANDER

Rusija je krajem veljače prošle godine najavila da će Egipat primiti prvih pet od ukupno 24 naručena višenamjenska lovca Su-35E, zbog naprednih karakteristika smatranog lovcem 4++ generacije koji po mnogočemu može parirati američkom F-15, po mišljenju mnogih najuspješnijem borbenom avionu ikad proizvedenim u SAD-u. No egipatski strah od sankcija Washingtona prekinuo je dogovor s Moskvom koja je za Kairo već počela izrađivati avione, ali ih nije isporučila.

Nadomjestak za ruske SU-35E

Kako bi popunio prazninu, Egipat je odlučio pojačati svoju flotu francuskih Rafalea, kojih otprije ima 24, a sada ih naručuje još 42, pa se nameće mišljenje da je Washington 'nanjušio' tržišnu prazninu i odlučio se na nesvakidašnji potez prodaje ljubomorno čuvanog F-15. Gotovo identičan slučaj je s Indonezijom, državom koja je također u strahu od američkih sankcija odustala od kupnje 11 ruskih Su-35E te će ih nadomjestiti francuskim Rafaleima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dung Tran Military

Američki vojni vrh već neko vrijeme pokušava zajamčiti Egiptu nastavak vojne suradnje iako je Bidenova administracija zaprijetila smanjenjem vojne pomoći ako Kairo ne poradi na napretku u pogledu jačanja ljudskih prava. Valja napomenuti da je Washington samo u 2020. osigurao Kairu vojnu pomoć tešku 1,3 milijarde dolara, ali još uvijek drži Egipat 'na čekanju' vezano za ranije dogovorenu kupnju deset jurišnih helikoptera AH-64 Apache, četiri borbena zrakoplova F-16 Block 52, dijelova za tenkove M1A1 i protubrodske projektile Harpoon.

  • +7
Rafale Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

Nastavku vojne suradnje Egipta i SAD-a osobito se protivi dio američkih senatora iz redova republikanaca jer zamjeraju Kairu kršenje ljudskih prava. Republikanci su u Kongresu ranije pokušali minirati prodaju 12 transportnih aviona C-130J-30 SuperHercules u poslu vrijednom 2,2 milijarde dolara, no taj deal potvrđen je prošlog tjedna. Prema rezultatima glasanja u američkom Senatu, 81 senator glasao je za prodaju transportnih aviona dok se njih 18, predvođenih republikanskim senatorom Random Paulom, usprotivilo poslu s Egiptom.

Prema nekim najavama, Paul će nastaviti lobirati protiv daljnje vojne suradnje s Egiptom pa se očekuje njegova kampanja za stopiranje prodaje F-15, prijeteći da ostane 'visjeti u zraku' poput poslova s ranije spomenutim Apacheima, moderniziranim 'šesnaesticama', dijelovima za tenkove i projektilima. Međutim pritom ne treba smetnuti s uma to da će Egipat, bez obzira na ishod poslova, ostati jedan od ključnih saveznika u regiji i nastaviti pružati potporu američkoj vojsci, uključujući dozvolu pristupa Sueskom kanalu i egipatskom zračnom prostoru. U tome će svakako pripomoći lobisti iz redova tvrtke Boeing - u čiji je sastav ušao McDonnell Douglas, proizvođač 'petnaestice' - ali i vojnog vrha.

Istiskivanje konkurencije

Vojni analitičari ocjenjuju da bi kupnja aviona F-15 bila značajan poticaj za egipatsko ratno zrakoplovstvo koje se koristi lovcima iz različitih izvora, uključujući čitavu paletu F-16 u verzijama od A do D, francuskim Rafaleima i Mirageima 2000 te moderniziranim ruskim MiG-ovima 29M/M2. Prodaja F-15 Egiptu, dodaju stručnjaci, bila bi obostrano dobitna situacija jer bi Kairo dobio u borbi dokazani F-15, čije specifikacije ipak nadmašuju vrhunski ruski Su-35, dok bi Washington ojačao svoju poziciju glavnog dobavljača oružja Egiptu i poradio na istiskivanju konkurencije.

  • +10
Su-35 Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Procjenjuje se da bi SAD mogao ponuditi Egiptu verziju F-15X, a koja bi uskoro trebala zamijeniti avione F-15C, u kojima leti američka Nacionalna garda, jer su postali preskupi za nadogradnju. Najave ukazuju na to da bi verzija X trebala biti sposobna nositi više oružja od prethodnika, a usput bi ostala znatno jeftinija od najjeftinije varijante A najnovijeg modela F-35. Uz to, proizvođač Boeing tvrdi da sat leta F-15X iznosi 27.000 dolara, za razliku od F-35A, čiji jednosatni let iznosi 45.000 dolara, a jamči i životni vijek od čak 20.000 sati leta.

Postoji i mogućnost prodaje verzija F-15C/D, sukcesivno unapređivanih novim sustavom prikaza u kokpitu i radarom AESA, ali one nemaju robusne sposobnosti zrak-zemlja kao daleko napredniji modeli F-15EX, čijih je 36 primjeraka ponuđeno Indoneziji u poslu vrijednom 14 milijardi dolara. Toj su državi bez zadrške i kočenja iz Senata ponuđene 'petnaestice' nakon što je Jakarta u strahu od američkih sankcija odustala od posla s Rusijom i nakon što je u siječnju ove godine najavila kupnju čak 42 primjerka francuskih Rafalea F4. Valja podsjetiti da je Washington zaprijetio Indoneziji embargom na kupnju oružja zbog narudžbe Su-35 pa je odustala od posla jer je početkom 2000. osjetila snagu američkih sankcija zbog okupacije Istočnog Timora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ace Of Defence

Koliko je zasad poznato, Amerikanci su dogovorili s Indonežanima nabavu verzije opremljene digitaliziranim sustavima i tzv. otvorenom arhitekturom OMS, što omogućuje vrlo brzo ugrađivanje najnovijih zrakoplovnih tehnologija. Verzija EX ima Raytheonov napredni radar AESA, novi digitalni upravljački sustav fly-by-wire, novi sustav za elektroničko ratovanje i naprednu digitaliziranu kabinu. Također ima povećanu sposobnost nošenja oružja od čak 22 rakete zrak-zrak i hiperzvučne rakete mase 3,2 tone, a može se pohvaliti i dodatnim spremnicima za gorivo.

Twitterlinkovi: