nadmudrivanje saveznika

SAD će blokirati prodaju zrakoplova Turskoj dok Erdogan drži u čekaonici Švedsku i Finsku

18.01.2023 u 07:42

Bionic
Reading

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena obavijestila je Kongres o mogućoj prodaji aviona F-16 Turskoj, što bi moglo pomoći u uvjeravanju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odobri primanje Švedske i Finske u NATO

Odmah je reagirao istaknuti američki senator koji se protivi toj prodaji zbog Erdoganove politike.

Odobrenje prodaje aviona Turskoj u Kongresu je malo vjerojatno sve dok Ankara odbija odobriti članstvo Švedske i Finske u NATO-u. S druge strane, mnogi vjeruju da Erdogan neće odobriti proširenje NATO-a osim ako ne bude uvjeren da će dobiti nove američke avione, pišu svjetski mediji.

Američka administracija se sprema zatražiti od Kongresa odobrenje za prodaju 40 borbenih aviona F-16 Turskoj, nakon što je više od godinu dana razmatrala zahtjev Ankare za te avione, rekli su za CNN izvori iz Kongresa.

Ako bi bila odobrena, ta prodaja bi bila među najvećim prodajama oružja u posljednjih nekoliko godina, ukazuje CNN, dodajući da administracija također razmatra odvojenu prodaju 40 aviona F-35 Grčkoj.

Između Turske i Grčke postoje dugogodišnje tenzije, a Ankara je isključena iz programa F-35 2019. godine kao odgovor na njenu odluku da kupi ruski raketni sistem S-400.

Prodaja aviona F-16 Turskoj mogla bi, kako navodi CNN, staviti Ankaru pod pritisak da odobri primanje Švedske i Finske u NATO, što turski predsjednik Erdogan blokira od prošle godine.

Finski dužnosnik rekao je za CNN da Finska "nije sudjelovala u diskusijama" o američkim F-16, navodeći da je Helsinki proveo sve što je dogovoreno s Ankarom za prijem u NATO, a da je prodaja aviona Turskoj "interna stvar SAD-a".

Nije poznato kada administracija planira uputiti formalni zahtjev Kongresu, što predviđa zakon o prodaji vojne opreme u inozemstvo. Administracija je prošlog tjedna poslala neformalnu obavijest o mogućoj prodaji odborima za vanjske poslove Zastupničkog doma i Senata.

Američke administracije obično daju Kongresu neformalne informacije o predloženoj prodaji oružja tjednima prije nego što poduzmu formalni korak. Neformalni proces informiranja je uobičajena praksa koja omogućava liderima nadležnih odbora da izraze zabrinutost, daju svoj doprinos ili pokušaju blokirati plan prodaje oružja.