ODGOVOR PJONGJANGU

SAD: Branit ćemo sebe i Južnu Koreju

03.04.2013 u 09:51

Bionic
Reading

Sjedinjene Države će braniti sebe i svojega saveznika Južnu Koreju suočene s prijetnjama Sjeverne Koreje, rekao je u utorak u Washingtonu američki državni tajnik John Kerry

'SAD će braniti i zaštiti sebe i... Republiku Koreju', rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yun Byung-seom nakon njihova susreta u Washingtonu, javljaju BBC i Reuters.

Pyongyang je poduzeo niz prijetećih mjera nakon svog trećeg nuklearnog testa u veljači razljućen UN-ovim sankcijama zbog njegova nuklearnog programa i zajedničkim godišnjim američko-južnokorejskim vojnim vježbama. Pyongyang je onda zaprijetio nuklearnim napadom na Sjedinjene Države, raketnim napadom na njihove pacifičke baze i ratom Južnoj Koreji.

Kerry i Yun istaknuli su vojnu spremnost svojih zemalja i rekli kako je denuklearizacija jedini put naprijed za Sjevernu Koreju.

'Ono što Kim Jong-un odabire da čini je provokativno, opasno, bezobzirno i Sjedinjene Države neće prihvatiti (Sjevernu Koreju) kao nuklearnu državu', rekao je Kerry.

Raspoređivanje naprednih vojnih zrakoplova i ratnih brodova prema Južnoj Koreji signal je 'da će Sjedinjene Države braniti svoje saveznike i da nećemo biti predmet iracionalne i bezobzirne provokacije', rekao je on.

Pentagon je objavio kako je u regiju rasporedio dva raketna razarača spremna odgovoriti na raketne prijetnje američkim saveznicima ili američkom teritoriju.

Pyongyang je u utorak objavio planove da ponovno pokrene svoj glavni nuklearni kompleks Yongbyon što je Kerry ocijenio kao 'provokativan i ozbiljan' potez. Sjeverna Koreja je naglasila kako time nastoji doći do mogućnosti za odvraćanje i nije ponovila svoje nedavne prijetnje Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.

Kompleks daje mogućnost Pyongyangu da na dva načina radi nuklearne bombe, postrojenje za obogaćivanje urana te nuklearni reaktor čije iskorišteno gorivo može biti pretvoreno u plutonij.

Kerry, koji će posjetiti Južnu Koreju sljedeći tjedan, podsjetio je Sjevernokorejce da 'imaju mogućnost izbora, i da je taj izbor da uđu u pregovore za denuklearizaciju...i počnu se usmjeravati na potrebe svoga naroda'.

Reaktor u Yongbyonu, izvor plutonija za sjevernokorejski program nuklearnog oružja, zatvoren je u srpnju 2007. kao dio sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć.