RUSKA PRIJETNJA

SAD bi u Estoniji rasporedio protuzračni sustav Patriot

30.07.2017 u 21:55

Bionic
Reading

Američki zamjenik predsjednika Mike Pence u nedjelju je u Tallinnu razgovarao o mogućem raspoređivanju protuzračnog raketnog sustava Patriot u Estoniji ali nikakve precizne odluke nisu donesene, rekao je njegov domaćin premijer Juri Ratas.

"O tome smo danas razgovarali, ali ne o datumu ili satu", rekao je Ratas na državnoj radioteleviziji ERR.

Protuzračni raketni sustav Patriot su rakete zemlja-zrak koje mogu presresti rakete i zrakoplove.

"Razgovarali smo o skorim ruskim vojnim vježbama blizu estonske granice. I o načinu na koji ih Estonija, Sjedinjene Države i NATO moraju nadzirati i razmjenjivati informacije", dodao je premijer.

Estonska vlada je nakon sastanka objavila priopćenje u kojem se kaže da su se razgovori odnosili na sigurnost i suradnju između EU-a i Sjedinjenih Država.

Penceov posjet Estoniji je prva etapa turneje po baltičkim zemljama koje graniče s Rusijom, a žele jaču vojnu suradnju sa SAD-om.

Baltičke zemlje i Poljska, koje sve graniče s Rusijom, strahuju od mogućeg ruskog napada i Sjevernoatlantski savez raspoređuje četiri multinacionalna bataljuna u tim zemljama.

Rusija je optužila NATO da ju želi okružiti.

Ratas je u razgovoru s Penceom rekao da je NATO-ovo i američko jačanje snaga odvraćanja "neophodno za jamčenje sigurnosti u okolici Estonije i cijeloj Europi", kaže se u priopćenju vlade.

On je izrazio zadovoljstvo odlukom američke administracije da poveća za 1,4 milijarde dolara program jačanja američke vojne nazočnosti usvojen nakon što je Rusija pripojila Krim.

Estonija trenutačno predsjeda Europskom unijom.

U ponedjeljak će se Pence sastati u Tallinnu s estonskom predsjednicom Kersti Kaljulaid, litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite i latvijskim predsjednikom Rajmondsom Vejonisom.