svi na proračun

Saborska oporba pozdravila povećanje cenzusa za besplatno dopunsko, ali smatra to predizbornim potezom

29.04.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Saborska oporba pozdravila je u srijedu povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna, ali i ocijenila da je riječ o predizbornom potezu

HDZ-ov zastupnik Ivan Čelić odbacuje oporbenu tvrdnju da je riječ o predizbornom potezu, rekavši da je premijer Plenković u prosincu najavio korekciju cenzusa.

„Ovo je jasna znak da se ide na izbore u sedmom mjesecu , ovo je PR trik...Vlada očito želi kupiti umirovljenike s 40 ili 50 kuna i jeftino dobiti njihove glasove”, rekao je Mirando Mrsić (Klub HSS-a i Demokrata) u raspravi o izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Tim zakonom se povećava prihodovni cenzusa po članu obitelji na 1.563 kune, a za samce na 2.000 kuna za ostvarenje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna.

Silvano Hrelja (HSU) podsjeća da je sličan prijedlog njegova stranka uputila u procedura i da ga je Vlada odbila s obrazloženjem da za tu namjenu nisu rezervirana sredstva u državnom proračunu.

„Ni za ovo nisu rezervirana sredstva u proračunu za 2020. i 2021. ali će se ovdje sredstva naći”, dodao je Hrelja.

Da je riječ o predizbornom zakonu smatra i Anka Mrak Taritaš (GLAS) koja je povukla paralelu s njihovim prijedlogom da se osobama u samoizolaciji isplaćuje puna plaća što je Vlada također odbila pod obrazloženjem da nema sredstava.

Ministar zdravstva Vili Beroš koji je predstavio zakon istaknuo je kako je izvjesno da će zakon polučiti opterećenje za proračun Hrvatske, ali se Vlada na to odlučila zbog zaštite najosjetljivijih građana.

„Ministarstvo financija je upoznato sa zakonom i obvezalo se u projekcijama proračuna za 2020. osigurati navedena sredstva”, odgovorio je Beroš zastupnicima.

Vladina je procjena da će predloženim promjenama dodatnih oko 200.000 osiguranika ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna za što će trebati osigurati dodatnih 160 milijuna kuna.

„Analizirali smo sve mogućnosti i ovo je optimalo; sve što bi išlo iznad ovog limita opteretilo bi znatnije proračun što u ovom trenutku nije prihvatljivo; nastojali smo naći optimum između zaštite potrebitih i mogućnosti u proračunu”, odgovorio je Beroš Tomislavu Žagaru (HSU) i Davoru Vlaović (HSS) koji su ustvrdili da je cenzuse trebalo više povećati.

Ivan Ćelić (HDZ) odbacuje da je riječ o predizbornom zakonu podsjećajući kako je premijer Andrej Plenković još u prosincu prošle godine u dogovoru s Maticom umirovljenika i Sindikatom umirovljenika najavio korekciju cenzusa.