DAN OTVORENIH VRATA

Sabor zove na razgledavanje parlamenta

06.10.2015 u 10:40

Bionic
Reading

Građani koji žele, moći će u nedjelju, 11. listopada bez prethodne najave i uz stručno vodstvo obići saborsku zgradu, omogućit će im to Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora, manifestacija upriličena u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada

Saborska vrata za građane će biti otvorena od 10 do 17 sati, a ulazit će se u grupama do 50 osoba svakih pola sata.

Pripremljen im je poseban program obilaska koji uključuje i prostore koji se ne vide za uobičajenih programa za posjetitelje. Uz stručno vođenje, obilazak Sabora trajat će oko 25 minuta, najavljuju iz Sabora. Građani će u zgradu Sabora ulaziti na Trgu svetog Marka 6, uz uobičajeni sigurnosni pregled.

Za građane koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima osiguran je pristup bez čekanja u redu na istom ulazu.

Stručna vođenja na engleskom jeziku bit će u 12 i 15 sati.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora po prvi je put održan u svibnju 2013. godine i u pravilu se, održava dva puta godišnje - uz Dan Hrvatskoga sabora, 30.svibnja i Dan neovisnosti, 8. listopada. Zbog prosvjeda hrvatskih branitelja na Markovu trgu, u svibnju ove godine, saborska se vrata nisu otvorila za građane.

Zanimanje građana za manifestaciju je veliko, za njena trajanja Saborom, u prosjeku, prođe oko tisuću ljudi. Obično je to i prilika da se susretnu s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima te im kažu što sve građane muči.

Dan otvorenih vrata organizira saborska Služba za građane.