glasanje petkom

Sabor zatražio od Vlade da provjeri potpise iz Mostovih referendumskih inicijativa

11.02.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Hrvatski sabor pozvao je u petak Vladu da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije te da u taj postupak uključi najmanje po dva predstavnika svake inicijative.

Vlada je pozvana i da provjeri jesu li potpisi prikupljeni sukladno Zakonu o referendumu.

Sabor je spomenute zaključke, koje je predložio Odbor za Ustav, donio sa 77 glasova 'za', 13 suzdržanih i 32 protiv.

Prije toga je odbio amandmane Mosta i SDP-a da Državno izborno povjerenstvo (DIP), a ne Vlada, u roku 30 dana provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa te SDP-ov prijedlog da se osnuje poseban saborski odbor koji bi bio supervizor brojanja, imao bi sedam članova, tri iz opozicije i četiri iz vladajuće većine.

"Koliko će trajati postupak provjere potpisa to u ovom trenutku ne mogu reći, to više onda nije u rukama Sabora“, rekao je nedavno predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Objasnio je kako se, čim brojanje bude gotovo, "loptica vraća" u Sabor.

Utvrdi li se da je Most skupio dovoljno potpisa moguća su dva scenarija: da Sabor raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu jesu li referendumska pitanja u skladu sa Ustavom.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi, može se dogoditi da ne bude dovoljno potpisa, ali o tom potom, ne bih govorio unaprijed", kazao je Jandroković.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja, objavio je da imaju 410. 533, za inicijativu Odlučujmo zajedno i 409.219 potpisa za inicijativu Dosta je!, što je više od potrebnih 368.867.

  • +8
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Most predbacio vladajućima što nisu omogućili da DIP broji glasove

Prije samog glasovanja o zaključcima Marin Miletić (Most) predbacio je vladajućima što nisu omogućili da DIP broji glasove, jer "tu bi bili svi sigurni". Apelirao je na savjest vladajućih kod glasovanja, te im poručio da se ne plaše građana, da im omoguće referendum.

 Vlast koja se boji od svog naroda, nije zaslužila da bude vlast, kazao je i zahvalio vladajućima što su pristali da se u proces brojanja uključe i promatrači, odnosno predstavnici referenudmskih inicijativa.  

Branko Bačić (HDZ) odgovara mu kako su Klub HDZ-a i on osobno predložili uključivanje i predstavnika inicijativa. Ovaj referendum ide za ukidanjem covid potvrda, gotovo bi mu mogli prišiti epitet antivakserski, naglasio je zastupnik.

 Opetovao je i kako referendum i postupak koji mu prethodi trebaju biti usuglašeni s Ustavom, a kako bi ono što predlaže oporba bio presedan koji nije usuglašen ni sa zakonom ni ustavnom praksom.