ODLUKA SUTRA

Sabor vraća pokroviteljstvo nad Bleiburgom

03.02.2016 u 15:44

Bionic
Reading

Predsjedništvo Sabora sutra će najvjerojatnije vratiti pokroviteljstvo Sabora nad obilježavanjem tragedije na Bleiburgu. Podsjetimo, pokroviteljstvo je ukinuto 2012. za vrijeme mandata Kukuriku koalicije

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predsjedništva je i zamolba Počasnog Bleiburškog voda da Sabor bude pokrovitelj nad središnjom komemoracijom za žrtve tragedije na Bleiburgu i križnog puta.

U Predsjedništvu Sabora sjede predsjednici svih saborskih klubova zastupnika, no tko će se sve složiti sa zamolbom, vidjet će se sutra.

Podsjetimo, pokroviteljstvo nad obilježavanjem tragedije na Bleiburgu ukinuto je za vrijeme mandata Kukuriku koalicije, odnosno 2012.

'Budući da se povjesničari u Europi, pa i u Hrvatskoj, slažu da u potpunosti nisu moguća objektivna tumačenja činjenica te da o povijesti ne odlučuju političke stranke, ni parlamenti, Predsjedništvo Hrvatskog sabora smatra da ne bi trebalo nametati mišljenja o zbivanjima na Blajburškom polju i takozvanom križnom putu, stoga Sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Blajburškom polju, već i žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske. Iznimno će ove godine biti pokrovitelj, ali samo financijskim sredstvima osiguranim u proračunu za obilježavanje 15. svibnja - spomen-dana blajburških žrtava i žrtava križnog puta', stoji u 2012. donesenom zaključku Predsjedništva Sabora o pitanju pokroviteljstva nad Bleiburgom.

Tadašnji predsjednik Sabora, pokojni Boris Šprem pojasnio je: 'Opće je hrvatsko jedinstvo, u tom sam uvjeren, da postoje žrtve ne samo križnog puta, nego da postoje i mnoge nevine žrtve koje su stradale na način da im nije suđeno. Svi osuđuju one koji su počinili i koji su uzročnici tih žrtava; žrtve zaslužuju puno poštovanje i pijetet i to je ono s čime smo se složili na Predsjedništvu Sabora. Ono s čime se nismo složili, kao predstavnici Kukuriku koalicije i HDZ-a, je da i dalje budemo pokrovitelj nad održavanjem i obilježavanjem žrtava blajburških i žrtava križnog puta. Radi se o tome da smatramo da su žrtve do kojih je došlo bile žrtve na križnom putu kroz Hrvatsku i Sloveniju, a da su se na Blajburškom polju odvijale završne i legitimne borbe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i već tada gotovo poraženih Pavelićevih snaga i da je tamo došlo do stradanja s obje strane, ali nije bilo nevinih žrtava. Nevinih žrtava je bilo, jer je do njih došlo bez suđenja, na stratištima i u grobnicama križnog puta. Smatramo da treba obilježavati, dati počast i pun pijetet tim žrtvama na stratištima i grobnicama križnog puta.'