POVJERENIK ZA INFORMIRANJE

Sabor u utorak bira između Dubravke Bevandić i Zorana Pičuljana

20.11.2018 u 07:31

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u utorak sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, uz prethodno pozitivno mišljenje Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, da se novi povjerenik/ca za informiranje izabere između dvoje kandidata - Dubravke Bevandić i Zorana Pičuljana

Bevandić je dugogodišnja djelatnica Ureda povjerenika za informiranje, a Pičuljan bivši veleposlanik u Češkoj i državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Bevandić i Pičuljan kandidati za novog povjerenika za informiranje

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog izmjena Zakona o osiguranju, kojim se u pravni poredak Hrvatske unosi direktiva EU. Novost koju donosi taj zakon je uvođenje dokumenta s informacijama o proizvodu osiguranja, koji sadrži objektivne informacije o proizvodu osiguranja u razumljivom obliku koji mora biti jednostavan za čitanje i ne smije dovoditi u zabludu potrošača, sve kako bi se potrošaču omogućilo da donese odluku o sklapanju ugovora o osiguranju.

U odnosu na prijedlog u prvom čitanju, konačni tekst zakona daje mogućnost društvima za osiguranje da obavljaju isplate iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja u obliku mirovinske rente, uz prethodno odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Propisuje se i mogućnost društvima za osiguranje, društvima za zastupanje u osiguranju, društvima za brokerske poslove u osiguranju i društvima za brokerske poslove u reosiguranju da obavljaju poslove kreditnog posredovanja, uz prethodno odobrenje Hrvatske narodne banke. Sabor bi trebao završiti dan raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o zakladama.