IDU LI U PRIVATIZACIJU?

Sabor u petak raspravlja o knjižnicama i o zaštiti 'zviždača'

01.02.2019 u 07:55

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o dva vladina zakonska prijedloga, o knjižnicama i o zaštiti 'zviždača', kao i o dva oporbena prijedloga, Mostovom prijedlogu zakona o Državnom sudbenom vijeću, te izmjenama Zakona o šumama koje su predložili zastupnik Ivan Lovrinović i HSS, dok uobičajenog glasovanja neće biti

Konačnim zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti uređuje se sadržaj knjižnične djelatnosti te vrste knjižnica, uvjeti za osnivanje knjižnica, Upisnik knjižnica, statusne promjene i prestanak rada knjižnica.

U prvom čitanju oporba je najčešće problematizirala način izbora ravnatelja knjižnice, tvrdeći da zakon omogućuje da ravnatelj bude bilo koje struke, kao i da se zakonom predviđa privatizacija javnih knjižnica. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odlučno je te tvrdnje odbacila.

Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, kako navodi predlagatelj, želi se ojačati pravna zaštita prijavitelja nepravilnosti i podići javnu svijest građana o nužnosti podnošenja prijava nepravilnosti radi zaštite javnog interesa. Predviđena je zaštita zviždača ne samo u tijelima javne vlasti nego i kod privatnih poslodavaca te načini njihove zaštite.

Na dnevnom redu u petak je i prijedlog izmjena Zakona o šumama zastupnika Ivana Lovrinovića i Kluba HSS-a kojima se želi omogućiti zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima te provođenje pašarenja kao elementa smanjenja opasnosti od požara.

Glavni ciljevi Mostovog prijedloga zakona o Državnom sudbenom vijeću su povećati učinkovitost i transparentnost u radu Vijeća, kao i objektivnost prilikom imenovanja sudaca te uspostaviti novi sustav ocjenjivanja rada sudaca.