zadnji radni dan

Sabor raspravlja o 'imovinskim karticama' carinika

17.11.2023 u 09:20

Bionic
Reading

Hrvatski sabor raspravljat će o izmjenama Zakona o carinskoj službi kojima se detaljnije uređuje izjava o imovinskom stanju carinskih službenika te uvodi redovito srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje carinik.

Obveza davanja izjave o imovinskom stanju carinskim je službenicima i njihovoj užoj obitelji uvedena od 2001., kao antikorupcijska mjera, sada se jasnije uređuje sam postupak davanja izjave, njezin sadržaj, te pravne posljedice ako se ta obveza ne ispuni, piše HRT.

Izjava o imovinskom stanju podnosi se na propisanom obrascu elektronički, a sadrži podatke o imovini carinskog službenika, njegovog bračnog ili izvanbračnog druga ili životnog partnera ili neformalnog životnog partnera te maloljetne djece, stečene po svim pravnim osnovama. Pisana izjava pohranjuje se u osobnom dosjeu carinskog službenika te se klasificira stupnjem tajnosti ograničeno.

Uvođenjem redovitog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje carinika (treći i četvrti razred) želi se ojačati profesionalizam i opća osposobljenost carinskih službenika.

Sabor će raspraviti i konačan tekst zakona koji Vladi daje ovlasti da uredbama uređuje neka pitanja u vrijeme kad Sabor ne zasjeda. S obzirom da je glasovanje odradio jučer, Sabor će radni tjedan završiti bez njega.