RATIFIKACIJA PRISTUPNOG UGOVORA

Sabor potvrđuje ulazak Hrvatske u EU

08.03.2012 u 21:35

Bionic
Reading

Hrvatski sabor sutra će raspravljati i glasovati o prijedlogu zakona o ratifikaciji pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije

Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u mora potvrditi 27 zemalja članica EU-a do očekivanog datuma punopravnog članstva 1. srpnja 2013., a do sada ga je ratificiralo pet zemalja: Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ranije je objasnila da su se uvjeti za potvrdu pristupnog ugovora u Hrvatskom saboru stekli tek nakon što je Ustavni sud utvrdio da je referendum, na kojem je ulazak u EU poduprlo 66,27 posto hrvatskih birača koji su izašli na referendum 22. siječnja, proveden u skladu s Ustavom i zakonom.

Pusić napominje da je dio ugovora i financijski paket za Hrvatsku, po kojem joj je u 2013. na raspolaganju ukupno 800 milijuna i 164 tisuće eura, većinom iz kohezijskih i strukturnih fondova, a u proračun Unije Zagreb je dužan uplatiti 267,7 milijuna eura.

Nakon rasprave u saborskim odborima za europske integracije i vanjsku politiku gdje je samo suzdržani glas Ruže Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević odudarao od potpunog suglasja vladajućih i oporbenih zastupnika koji su ocijenili da je ugovor plod nacionalnog konsenzusa oko europskog puta Hrvatske, izvjesno je da će ratifikacija 'glatko' proći na plenarnoj sjednici Sabora, za što je potrebna dvotrećinska većina zastupnika.

Hrvatska je ugovor kojim se utvrđuju uvjeti pristupanja EU-u potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu gdje su svoj potpis na taj dokument stavili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica EU.