novi - stari sastav

Sabor potvrdio Državno izborno povjerenstvo, idućih osam godina nadzirat će izbore

03.03.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno izabrao novi-stari sastav Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koji će u idućih osam godina nadzirati sve vrste izbora, ali i provedbu referenduma

Za potpredsjednike DIP-a izabrao je Josipa Salapića i Vesnu Fabijančić Križanić, a za članove Slavena Hojskog, te Ivanu Ljulj i Draženka Pandeka.

Fabijančić Križanić i Hojski u DIP-u su već odradili po jedan mandat, ona kao potpredsjednica, on kao član, za još jedan kandidirali su ih SDP i klubovi HSLS-a i nacionalnih manjina.

Salapić je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i nekadašnji saborski zastupnik, kandidirao ga je HDZ-a, Ljulj, pravnicu iz Splita kandidirao je Most, a Pandeka, nekadašnjeg zastupnika, Socijaldemokrati.

Ti izbori znače da DIP napuštaju potpredsjednica Ana Lovrin i član Emil Tomljanović, koji su bili u HDZ-ovoj kvoti.

Od srpnja 2019., HDZ s partnerima u svojoj kvoti ima članicu DIP-a Ivanu Belec.

DIP ima predsjednika, koji je po položaju uvijek predsjednik Vrhovnog suda, te četiri potpredsjednika i četiri člana.

Dva potpredsjednika koji nisu suci i četiri člana bira Sabor, po jednog potpredsjednika i dva člana bira na prijedlog većine, a drugog potpredsjednika i druga dva člana na prijedlog oporbe, prema odnosu snaga u Saboru u trenutku izbora članova DIP-a.

To konkretno znači da su svoje kandidate ovoga puta mogli predložiti SDP, Socijaldemokrati i Most, koji imaju najviše zastupnika.

  • +24
Hrvatski sabor Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Povjerenstvo je stalno i neovisno državno tijelo koje nadzire parlamentarne, izbore za predsjednika države, za lokalnu vlast i za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u lokalnim jedinicama, te provedbu državnog, lokalnog i savjetodavnog referenduma.

Jenkaču ostaje imunitet, Grmoja mijenja Bulja u Odboru na nacionalnu sigurnost

Sabor se suglasio s prijedlogom svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) i odbio skinuti imunitet zastupniku Siniši Jenkaču (HDZ), dok mu traje mandat.

Jenkača, koji je i gradonačelnik Novog Marofa, tužio je poduzetnik Petar Pripuz zbog kaznenog djela klevete, odnosno izjava koje je davao o zbrinjavanju otpada, poslu kojim se Pripuz bavi.

Sabor je odobrio da u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost 'mostovca' Miru Bulja zamijeni Nikola Grmoja.

Na osobni zahtjev, razriješio je Dragutina Ranogajca dužnosti vanjskog člana Odbora za gospodarstvo.

Umjesto Antonije Petričušić, kojoj je istekao mandat, za člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije, Sabor je imenovao Antuna Paveškovića.