lakše do novca

Sabor podržao izmjene Zakona o poticanju ulaganja

23.11.2017 u 19:07

Bionic
Reading

Zastupnici su u četvrtak poslijepodne u Saboru raspravili i podržali izmjene Zakona o poticanju ulaganja u prvom čitanju koje bi trebale pridonijeti povećanju realiziranih projekata ulaganja, posebno malog poduzetništva te gospodarskom aktiviranju neaktivne imovine u vlasništvu države

Izmjenama zakona malim i mikro poduzetnicima dopušta se da im se prizna, kao projekti prihvatljivi za ostvarivanje poticanja ulaganja, osim nove i nabavljena rabljena oprema maksimalno do pet godina starosti.

Druga izmjena tiče se omogućavanje korištenja poticaja informacijsko-komunikacijskoj industriji (ICT) za projekte u kojima su ulaganja veća od 50 tisuća eura, umjesto dosadašnjih 150 tisuća eura, uz uvjet da se otvori deset novih radnih mjesta.

Treća je novina da se otvara mogućnost privatnim poduzetnicima da, putem Ministarstva državne imovine, koriste neaktivnu državnu imovinu uz uvjet da u roku od tri godine investiraju tri milijuna eura u projekt i da vrijednost državne imovine povećaju za 50 posto. Tada će tu državnu imovinu moći tijekom deset godina koristiti besplatno.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman naglasila je da je vrijednost projekta koje je to ministarstvo odobrilo ili odobrava 31,5 milijarda kuna u sklopu kojih se planira otvoriti 17.500 radnih mjesta, a da se zakonskim izmjenama planiraju te brojke dodatno povećati.

‘Procjena je da bi to moglo biti oko 50 projekata na godišnjoj razini vrijednosti oko 1,2 milijarde kuna ulaganja, uz otvaranje novih radnih mjesta’, rekla je.

  • +7
Saborska sjednica 23. 11. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Odgovarajući na kritike zastupnika, Mikuš Žigman istaknula je da zakon posebno ne izdvaja golf kao granu koju potiče, kao i da ne potiče trgovinu. Mostov Miro Bulj, naime, smatra da je riječ ‘golf’ ciljano dodan u zakonske izmjene kako bi se pogodovalo projektu golfa na Srđu.

Zastupnici su poslijepodne podržali i zakon kojim se ukida Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). Zaposlenike, imovinu, opremu, sredstva za rad, financijska sredstva te ukupna prava i obveze CEI-a preuzet će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i tome će se uštedjeti oko 800 tisuća kuna za najma, ali i plaće zaposlenih koje će im u ministarstvu biti dosta manje nego one koje su primali u CEI-u.