STANKA U SABORU

Sabor: Petrina zbog Monsanta traži opoziv premijera

04.05.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Zbog prikrivanja Transatlantskog investicijskog trgovinskog sporazuma (TTIP) od Sabora i zastupnika, nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina zatražio je u srijedu opoziv premijera Tihomira Oreškovića 'i dijela Vlade' te stanku, koju je šef Sabora Željko Reiner odobrio, a ranije su je zatražili i Mostov Miro Bulj te HNS-ova Anka Mrak Taritaš

'Tražim opoziv premijera i djela Vlade zbog TTIP-a koji je zatajen Saboru i zastupnicima, odnosno zbog dolaska tvrtke Monsanto u Hrvatsku', rekao je Petrina na početku saborskog zasjedanja, priključivši se zahtjevima da se odredi stanka kako bi klubovi mimo dnevnog reda mogli govoriti o temama koje drže aktualnima.

Prije njega je Miro Bulj iz Mosta najavio da želi govoriti o postavljanju baznih stanica bez građevinske dozvole, a HNS-ovka Anka Mrak Taritaš o najavljenim promjenama u oporezivanju nekretnina.

Predsjednik Sabora Željko Reiner stanku je odobrio te primijetio mali broj nazočnih u sabornici. 'U smanjenom smo broju nego što bi trebali biti', rekao je Reiner, a Sabor u srijedu treba raspravljati o zajmu za sustav obrane od poplava.

'Na pitanje kome, i iz kojih razloga, tajanstveni odgovor glasio je bogatom Arapu. No mi još znamo kako se sprema da se u Hrvatsku dovede Monsanto, da se u Hrvatsku uvedu GMO proizvodi', poručio je Petrina nakon saborske stanke.

Reiner ga je uputio da opoziv može pokrenuti ako prikupi petinu ukupnog broja zastupnika, dakle 31. 'U protivnom su to, naravno, prazne riječi i deklaratorna forma koju ste izrekli', rekao mu je Reiner.

Prodaja zemljišta zbog GMO kompanija

Petrina tvrdi da je politika koju su vodile hrvatske Vlade "uperena samo na osiromašenjr građana", da se Slavonija, Banija, Lika iseljavaju da bi se što jeftinije kupovala zemlja.

'Dakle, jasno je da će tih 10 tisuća hektara biti uvod u dovođenje multinacionalnih kompanija koje se bave GMO proizvodnjom', ustvrdio je Petrina.

Kaže i kako još nije jasno zbog čega je premijer došao u Hrvatsku, odnosno je li to radi instaliranja novih GMO proizvoda, prodaje vode, zbog poreza na nekretnine. Nezadovoljan je i što zastupnici ne znaju što se krije u ugovorima o Transatlanskom trgovinsko investicijskom partnerstvu (TTIP), te proziva političare u Hrvatskoj i Europi da to kriju od građana.

Monsanto zna kako izbjeći zakon i patentirati sjeme

Pitanje je kakav je stav hrvatske Vlade o TTIP-u, zašto za te ugovore lobiraju oni koji su plaćeni od kompanija, pita se Petrina koji zastupnike uvjerava da je multinacionalna kompanija Monsanto već pronašla modele kako izbjeći europski zakon i patentirati sjeme autohtonih sorti.

Pozivajući se na slučaj Kanade, zastupnik tumači da, ako bilo koje patentirano sjeme u posjedu i vlasništvu Monsanta padne na bilo čiju zemlju temeljem presude Vrhovnog suda Kanade, ta zemlja postaje posjed Monsanta.

Tvrdi i da je dio Sjedinjenih Američkih Država već uveo zabranu skupljanja kišnice, njemački Bundestag donio je zakon da voda više nije javno dobro, 'dakle spustio nas je ispod razina životinja'.

'To će se desiti i nama. I nemojmo zaboraviti da će uzgajanje pomidora, krumpira, kupusa u vrtovima biti tretirano jednako kao uzgajanje danas nekih halucinogenih biljaka', poručio je Petrina.

Bulj: Za baznu stanicu treba suglasnost lokalne zajednice

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj poručio je u srijedu iz Hrvatskog sabora da resorno ministarstvo ne bi smjelo izdati ni jednu novu dozvolu za baznu stanicu ako teleoperater nema suglasnost lokalne samouprave za njezinu lokaciju.

'Takve bi se odredbe vjerojatno i našle u novom pravilniku da u njegovoj pripremi ne sudjeluju teleoperateri', rekao je Bulj, poručivši kolegama da su 'ovdje svi zajedno da spriječe stanje koje je dosada'.

Mostov je zastupnik izvijestio da je Ministarstvo zdravlja krenulo u izmjene Pravilnika o zaštiti od eletromagnetskog zračenja, a da je ministar u Povjerenstvo za izmjenu imenovao predstavnike teleoperatera i time im omogućio da rade pravila po kojima će obavljati komercijalne djelatnosti i svoje privatne interese nametati javnima.

Naglasio je i da se 'hitno i temeljito' mora ispraviti nered nastao nakon što je Ministarstvo graditeljstva 2009. ukinulo građevinske dozvole za antenske stupove baznih stanica.

Građani moraju imati dozvolu i za šupu

'Građanima se naplaćuju građevinske dozvole za šupe, a teleoperaterima se pušta da postavljaju postrojenja kojima ostvaruju profit bez da trebaju ishodovati građevinsku dozvolu ili suglasnost zajednice ili susjeda', ustvrdio je Bulj.

Takve pogodnosti, ističe, nemaju nigdje u Europi, nisu ih imali ni u Hrvatskoj kad su ulazili na tržište, a onda im je 'netko poklonio privilegiju da ne trebaju građevinsku dozvolu'. 'Trebalo bi preispitati motive onih koji su to napravili i pokrenuti pitanje njihove odgovornosti koju su napravili na štetu Hrvatske, a u korist stranih teleoperatera', poručio je Bulj.

Mostov zastupnik tvrdi kako je 'činjenica da u nas političari nisu štitili javni interes građana, nego privatne interese stranog kapitala i da su tijekom svoga djelovanja izvršili izdaju nacionalnih interesa'. 'Ta praksa napokon u Hrvatskoj treba prestati', poručio je.

Spriječiti automatsku legalizaciju zatečenog stanja

Bulj poziva da se 'pod hitno' Pravilnikom o jednostavnim građevinama isključe antenski stupovi na zemlji i na krovovima te spriječi automatska legalizacija zatečenog stanja, a da se operaterima odredi rok u kojem moraju dostaviti suglasnost lokalne samouprave za postojeće lokacije ili s lokalnom upravom dogovori zamjenska lokacija.

Svjestan je da će se operateri vjerojatno žestoko protiviti tim promjenama, no naglašava kako je vrijeme da se konačno i u Hrvatskoj donese zakon po kakvom posluju i u svojim i drugim zemljama.

'Vrijeme je da građani Hrvatske dobiju prava, a teleoperateri obveze odgovora lokacijskih baznih stanica koje će osiguravati kvalitetnu mobilnu mrežu, a voditi računa o zaštiti zdravlja, utjecaja na okoliš te pejzažima i estetskim kriterijima', rekao je Bulj.

'Opljačkali su našu teleinfrastrukturu koju su plaćali građani, Most im neće dozvoliti da i dalje pljačkaju hrvatske građane, tražimo samo da se ponašaju kao i u svojim državama, u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj', poručio je.