rasprava pa glasanje

Sabor ovoga tjedna o Milanovićevu prijedlogu imenovanja Đurđević

22.06.2021 u 12:22

Bionic
Reading

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja rad, ovoga će tjedna raspravljati, a potom i glasovati o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda

Sporenje predsjednika države i premijera oko toga tko bi trebalo preuzeti čelu poziciju Vrhovnog suda, nakon što sadašnjem predsjedniku Đuri Sessi sredinom srpnja istekne mandat, traje već mjesecima i dosad nije dovelo do konsenzusa.

Za HDZ Đurđević je neprihvatljiva kandidatkinja jer je pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri izvan javnog poziva, a ne sviđa im se ni njezin program, dok predsjednik Milanović smatra da je ona najbolji izbor.

Da je Đurđević dobar izbor drže i Reformisti, inače koalicijski partner HDZ-a.

Od opozicije Đurđević podržavaju SDP i platforma Možemo, ali ne i Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti. Most pak smatra da se predsjednik i premijer moraju dogovoriti o kandidatu.

Zlatu Đurđević, kao ni jednog drugog kandidata koji se javio na ponovljeni javni poziv Državnog sudbenog vijeća, nije podržao saborski Odbor za pravosuđe nakon što je saslušao njihove programe.

Prethodno Opća sjednica Vrhovnog suda također nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od prijavljenih kandidata za čelnu osobu Vrhovnog suda.

Ako Sabor ne izabere novog čelnika najvišeg suda tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

  • +3
Marin Mrčela Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Radni tjedan zastupnici će započeti raspravom o izmjenama Zakona o obveznim odnosima, kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s EU direktivom koja se tiče zaštite potrošača, kako bi se olakšala prekogranična trgovina.

U predmetnoj EU direktivi posebno se apostrofira rast e-trgovine kao i rast tržišta roba s ugrađenim digitalnim sadržajima, što se želi bolje regulirati radi veće zaštite potrošača ali i olakšavanja poslovnim subjektima isporuke digitalnih sadržaja i usluga.

Zastupnici će također dati mišljenje o tri izvješća, u srijedu o izvješću o radu policije u 2018. i 2019. godini, u četvrtak o izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2020. godinu te u petak o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020.

Tjedan će zaključiti glasovanjem u petak o raspravljenim točkama.