NOVA PUČKA PRAVOBRANITELJICA

Sabor bira između ravnateljice Pravosudne akademije i šefice UNICEF-a

06.02.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav zastupnicima će predložiti da novu pučku pravobraniteljicu izaberu između dvije kandidatkinje - aktualne ravnateljice Pravosudne akademije Ivane Goranić te predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Lore Vidović

Kako je na sjednici Odbora za Ustav podsjetio njegov predsjednik SDP-ovac Peđa Grbin, Sabor je za novog pučkog pravobranitelja, nakon prvog neuspjelog pokušaja izbora, raspisao natječaj na koji se javilo 12 kandidata.  Nakon što se utvrdilo da svih 12 kandidata udovoljava uvjetima natječaja, Odbor za Ustav proveo je s kandidatima i razgovore. Još prošli tjedan mišljenje o potencijalnim kandidatima dao je i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je kao najbolje kandidatkinje izdvojio šeficu UNICEF-a za Hrvatsku Loru Vidović te sutkinju za mladež Lanu Petö Kujundžić.

Iako je Odbor za ljudska prava da svoje mišljenje, ono za Odbor za Ustav, koji predlaže Saboru kandidate, nije bilo obvezujuće. Stoga su u Odboru za Ustav, na osnovu tajnog glasovanja, zastupnicima na izbor nove pučke pravobraniteljice ponudili aktualnu ravnateljicu Pravosudne akademije Ivanu Goranić, te šeficu UNICEF-a Loru Vidović.


Ivana Goranić, osim što trenutno obnaša funkciju ravnateljice Pravosudne akademije, iza sebe ima bogato iskustvo u domeni ljudskih prava. Krajem 90-ih bila je stalna članica Glavnog odbora za ljudska prava Vijeća Europe, 1998. bila je kandidatkinja Vlade RH za sutkinju Europskog suda za ljudska prava, ali i radila u Vladinoj komisiji za izradu Programa o pravima djeteta, Vladinoj koordinaciji za ljudska prava te Vladina komisiji za obrazovanje o ljudskim pravima. Aktualna je članica Upravnog i Programskog vijeća Akademije za europsko pravo, ali i članica radne skupne za izradu programa građanskog odgoja i zaštite ljudskih prava.

Njena protukandidatkinja Lora Vidović, koju su kao potencijalnu pučku pravobraniteljicu istakli i Odbor za ljudska prava i Odbor za Ustav, prije nego što je postala šefica UNICEF-a za Hrvatsku, bila je zamjenica pravobraniteljice za djecu, zadužena za opće poslove. Pet godina radila je u Odjelu za ljudska prava Ministarstva vanjskih poslova, ali i obnašala funkciju atašea za ljudska prava u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj.

Saborski zastupnici novu će pučku pravobraniteljicu najvjerojatnije izabrati u petak.