UOČI ODLASKA U ZATVOR OTVORIO DUŠU

Sabo otkrio kako će se odužiti svojim progoniteljima

28.05.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Željko Sabo, bivši vukovarski gradonačelnik, saborski zastupnik, član Predsjedništva SDP-a, logoraš i branitelj, od sutra je zatvorenik koji mora odslužiti osmomjesečnu kaznu zbog pokušaja podmićivanja dvoje vijećnika vukovarskoga Gradskog vijeća. Čovjek koji je nekoliko puta osjetio život na vrhu i na dnu, odlazi u zatvor miran, ali zabrinut: kako da oprosti svojim progoniteljima?

'Zahvalan sam Vrhovnom sudu što mi nije potvrdio bezuvjetnu kaznu od 16 mjeseci zatvora, nego je osam mjeseci pretvorio u uvjetnu. Ovo je politički atentat na mene. Kao gradonačelnik Vukovara nekome sam smetao i trebalo me diskreditirati uoči izbora 2014. U tomu su, vidimo, uspjeli. Nedavno sam sreo dr. Petra Kuzmiča, mog rektora s Evanđeoskog teološkog fakulteta, i zamolio ga za pomoć da pronađem način kako oprostiti onima koji su me osudili i oblatili. Želio bih biti bliže Bogu i oprostiti im, a ne mogu. No nije svako zlo za zlo, niti je zatvor u koji odlazim poput logora u kojem sam bio poslije pada Vukovara', ističe Sabo u emisiji Osječke televizije 'Karte na stol'.

Kaže da se osjeća dobro, jer vidi da mu njegovi birači i dalje vjeruju.

'Moj je slučaj pun presedana i sumnjam da će se više ikome u Hrvatskoj ponoviti. U Osijeku je poznat slučaj kada snimku otmice i prijetnje ubojstvom, načinjenu mobitelom, Vrhovni sud nije prihvatio kao dokaz, jer je načinjena nezakonito. Nikada se u Hrvatskoj takva snimka nije na sudu prihvaćala kao zakonit dokaz. Moj će slučaj po tom ostati upamćen, a izazvat će i pravnu nesigurnost u zemlji', smatra Sabo i navodi kako je upravo to jedan od razloga podnošenja ustavne tužbe kojom želi dokazati svoju nevinost.

'Moj odvjetnik Anto Nobilo iznio je više dokaza koji mi idu u prilog, od toga da osobe koje sam prema presudi nastojao podmititi tada uopće nisu bili gradski vijećnici, a sudilo mi se zbog utjecaja na gradske vijećnike, da je i Marija Budimir priznala da joj nisam nudio nikakav novac, nego je o mojim ponudama zaključila iz konteksta, pa sve do činjenica da sam je nagovarao da nas podrži na predstojećim izborima koji su bili izgledni, a ne na konstituiranju Gradskog vijeća poslije provedenih izbora, što se tada činilo malo vjerojatnim.'

Čistke nakon promjene vlasti

Nakon prvostupanjske presude bivšem gradonačelniku dolazi i do promjene vlasti u Gradskom vijeću Vukovara, gdje budući gradonačelnik Ivan Penava s govornice ukazuje na svjedočenje direktora Hrvatskog radija Vukovar Janoša Kerija i potom njegovo razrješenje s te dužnosti.

'On me nije teretio, nego je govorio istinu. Takve odmazde provedene su i nad drugima, kako članovima SDP-a tako i onima koji su samo radili sa mnom u gradskoj upravi. Ja nisam smijenio nijednog zatečenog direktora gradskih tvrtki i ustanova kada sam postao gradonačelnik, jer bilo mi je samo važno da svi žele raditi u interesu grada Vukovara', upozorava Sabo na političke čistke njemu bliskih osoba iz gradskog sustava.


'Svi koji se raduju svojoj pobjedi na tuđoj nesreći, neka znaju da Bog sve vidi! Oni koji su 13. ožujka slavili uz tamburaše moju osuđujući presudu, neka im bude na čast. Možda nije dobro previše vjerovati u ljude, ali ja ipak vjerujem. Mogao sam ostati član SDP-a i sumnjam da bi me kolege u Vukovaru isključili iz stranke, ali dogovorio sam se s njima da ću dati ostavku, a novcem za članarinu kupit ću si cigarete i kao da su mi ih oni poslali u paketu.'

Govoreći o Mariji Budimir, koja ga je tajno snimila i bila glavna svjedokinja protiv njega, ispričao je kako joj je prije osam godina ustupio svoju vikendicu na otoku Viru da s djecom provede ondje deset dana kako bi se oporavila nakon bolesti. Kasnije je, tvrdi, kao član Školskog odbora podržao njezino imenovanje ravnateljicom Škole 'Siniša Glavašević'.

'Čujem da je dobila novoobnovljen gradski stan u jednom potkrovlju, u kojem sam kao gradonačelnik dao urediti dva stana za neke stručne, kvalitetne kadrove kojima bi u Vukovaru trebalo riješiti stambeno pitanje. Prije dva mjeseca u jedan od tih stanova od 90 četvornih metara uselila se upravo gospođa Budimir, što je očito nagrada za njezinu ulogu u mojoj kompromitaciji, pa neka me tuži i zbog toga ako hoće', navodi Sabo.

Žera mu obećao koncert nakon povratka

Kao bivši gradonačelnik primjećuje strah kod nekih djelatnika gradske uprave s kojima je godinama radio pa se plaše stati i popričati s njim.

'Kada vidim nekog od njih da mi dolazi ususret i pomislim da bi mu bilo neugodno sresti me, stanem primjerice na mostiću preko Vuke uz ogradu i gledam patke i labude na vodi, kako bi on mogao nesmetano proći. Inače, nigdje u Hrvatskoj nisam doživio neugodnost zbog sudskog postupka i presude. Baš naprotiv, ljudi me ohrabruju i podržavaju. Uoči dolaska u ovu emisiju nazvao me moj prijatelj Žera izCrvene jabuke, zabrinut za to kako sam, pa smo dogovorili koncert u Vukovaru nakon povratka iz zatvora. Najvažnije mi je da vjerujem kako sve to što mi se događa neće mojoj obitelji izazvati posebne traume. Oni su prošli neizvjesnost i pakao bitke za Vukovar, moj boravak u logoru… Pa ovo je za njih sitnica', kaže Željko Sabo s primjetnom težinom u glasu.

Na portalima je pročitao da ga je akademik i saborski zastupnik Željko Reiner, s kojim se sretao na saborskim hodnicima, spominjao u negativnom kontekstu.

'Zamolio bih njega i ostale kolege u Saboru, da ako me već uzimaju za negativan primjer ili nekog žele šamarati na taj način, to ne čine preko mojih leđa. Ja znam ono što vi ne znate. Znam kako se saborski zastupnici međusobno odnose na hodnicima, kako razgovaramo i družimo se izvan sabornice, a kako izgleda kazalište kada se u sabornici upale televizijske kamere. Puno više ljudskosti ima na hodnicima, nego u sabornici. Ne mogu biti dvoličan i s vama normalno razgovarati i uvažavati Vas, a za saborskim mikrofonom neprincipijelno oplesti po Vama i onda reći: 'Oprosti, to je politika.'

Kada sam čuo presudu, sreo sam u Saboru ministra Arsena Bauka i obavijestio ga da ću podnijeti ostavku na članstvo u stranci, pa neka prenese to kolegama, pozdravi ih i kaže da o meni ne moraju raspravljati. Ako me budu željeli posjetiti u zatvoru i donijeti mi neki paket, rado ću ih prihvatiti. U zatvoru ću napisati neke kaznene prijave Državnom odvjetništvu u vezi s događajima u Vukovaru, a ponijet ću i neke knjige: Bibliju, 'Crni kaput naše Vukovarke' Tanje Belobrajić te priručnik za brzo učenje engleskog jezika. Možda nekoga i obratim prema Bogu! Nadam se da Bog ima neki dobar plan za mene. Tko zna zašto je sve ovo dobro. U zatvoru ću biti na sigurnom, a možda bih u to vrijeme stradao negdje na autocesti…'

Željko Sabo položio 'Karte na stol'