NEMA SMIRIVANJA STRASTI U VUKOVARU

Sabo: Ćilirica je predizborna aktivnost HDZ-a

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ponovio je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji kako je priča o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, odnosno postavljanja ćiriličnih natpisa u gradu, 'predizborna aktivnost HDZ-a'. 'Kad je potpisao sporazum s Ružom Tomašić, Tomislav Karamarko je rekao: 'Vukovar mora pasti.' Problem dvojezičnosti HDZ koristi za promidžbu kako bi se vratio na čelo Vukovara', rekao je Sabo

Ponovno je postavio pitanje HDZ-ovcima 'gdje su bili kad je 2009. stavio veto na članak Statuta grada koji omogućava dvojezičnost u Vukovaru i kad je skidao pločicu s ćirilicom koju je zamjenik gradonačelnika htio staviti na vrata'.

'Nije bilo nijedne braniteljske udruge i političke opcije koja bi mi dala podršku. Sada pokazuju licemjerje i dvoličnost. Ovdje repriziraju splitsku Rivu kada su vikali da ne daju generale, pa su ih isporučili kad su došli na vlast, a na kraju su ih još i dočekivali', rekao je Sabo.

Osvrnuo se i na najnovije priopćenje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem se najavljuju daljnje akcije protiv uvođenja ćiriličnih natpisa u gradu, ali i najavu Ivice Žulja, bivšeg člana SDP-a, a sada predsjednika vukovarskog HSP-a, koji za 12. veljače planira organizirati autobuse kojima će Vukovarci otići u Zagreb na prosvjed pred Državnim odvjetništvom. Naveli su kako je razlog prosvjeda – 'neprovedba niza postupaka protiv aktualnog gradonačelnika Vukovara koji već godinama skupljaju prašinu u ladicama DORH-a u Vukovaru'.

'Ivica Žulj je zbog osobnih interesa otišao iz SDP-a u HSP, pa u HSS, nakon toga ponovno u HSP. Sad je njihov predsjednik u Vukovaru. Vidio sam da nudi izlet u Zagreb s autobusima, nudi i sendviče, možda i plesačice. To je sve politika pred lokalne izbore', navodi Sabo i podsjeća kako su ga prijavljivali više godina.


Na konstataciju kako je sa sumnjama dočekana priča i o napadu na njegovu suprugu, odnosno na tvrdnje da je tu priču izmislio radi odvlačenja pozornosti od afera, odgovorio je kako nema informaciju dokle je stigla istraga, te da su policija i odvjetništvo obavili istražne radnje.

'Znate kako to ide: prvi i drugi dan vas žale, poslije dolaze neki zločesti ljudi koji okreću priču. Počinitelji su oskvrnuli moju svetinju – dom. Želim da ih se što prije nađe, a ja sam, ako treba, spreman ići i na poligraf', zaključuje Željko Sabo u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju