DIREKTIVA EU-a

S prvim danom rujna gasi se proizvodnja halogenih žarulja. Evo što o tome trebate znati

22.08.2018 u 06:38

Bionic
Reading

U jesen 2009. godine u povijest su otišle klasične žarulje sa žarnom niti, a od 1. rujna ove godine to će se dogoditi i s halogenkama. I dok su klasične sijalice u potpunosti nestale s polica trgovina i rijetko gdje se može pronaći pokoja, tako će i halogenke biti u prodaji dok ih bude na zalihama. Nakon toga na policama trgovina trebale bi ostati samo LED rasvjetna tijela te fluorescentne i kompaktno-fluorescentne žarulje (CFL)

Gašenje proizvodnje halogenki šesta je etapa EU-ove direktive kojom se nastoji natjerati potrošače da koriste energetski učinkovitiju rasvjetu. Iako je zabrana proizvodnje halogenki bila predviđena za 2016. godinu, zahvaljujući lobistima to je odgođeno za dvije godine i po svemu sudeći nove odgode neće biti.

Nekad je kupovina žarulja bila jednostavna. Ušli biste u trgovinu i kupili onu od 40 watta (W) za prostoriju u kojoj vam nije trebalo puno svjetla, od 75 W za drugu i 100 W za treću. Kad danas uzmete i pogledate kutiju sa žaruljom, nema garancije ni da ćete sa završenim fakultetom razumjeti što tamo piše. Lumeni, pa boja izražena u kelvinima… Prije nego pogledate kratki vodič u tablici, odnosno kako odabrati sijalicu koja vam treba, donosimo odgovore na nekoliko pitanja.

Zašto je došlo do ukidanja klasičnih žarulja sa žarnom niti?

Prvenstveno jer su neefikasne. Naime, svega pet posto njihove energije otpadalo je na proizvodnju svjetlosti, a 95 posto na razvijanje topline. Iako je njihovo osvjetljenje bilo najbliže onom što ga pruža danje svjetlo, drugi razlog zbog kojeg su izbačene je kratak vijek trajanja, odnosno svega tisuću radnih sati. Odluka o ukidanju njihove proizvodnje donesena je 2009., a na snagu je stupila 2011., na način da se postepeno gasi proizvodnja od onih s najviše watta prema onima s manje.

Zašto se gasi proizvodnja halogenki?

Iako u osnovi i one koriste žarnu nit, halogene žarulje, zahvaljujući inertnim plinovima, imaju značajno dulji vijek trajanja, do četiri tisuće sati, ali i dalje ne dovoljno dugačak da bi ih eurobirokrati ostavili na tržištu. Zbog plavkasto-bjelkastog svjetla koje proizvode čest prigovor je bio da je riječ o neprirodnom svjetlu koje izaziva glavobolje iako to nikada nije dokazano. Njihov problem je i u tome što se njihovo staklo mora posebno izraditi kako bi filtriralo UV zrake. Bruxelles je predvidio ugasiti proizvodnju 2016., ali lobisti su isposlovali produljenje od dvije godine koje istječe s prvim danom rujna.

  • +3
Žarulje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Što su fluorescentne (tzv. neonke) i CFL kompaktno-fluorescentne žarulje, tzv. štedne žarulje?

Riječ je o žaruljama koje sadrže živu i tretiraju se kao elektronički otpad. Sadrže količine žive koje ne mogu ubiti čovjeka, ali mogu prouzročiti određene zdravstvene probleme. Neonke se najčešće koriste u uredima, školama i institucijama, a CFL žarulje imaju primjenu podjednako u kućanstvima, tvrtkama i institucijama. Radni vijek im je od devet do 20 tisuća sati, a potrošnja električne energije za istu razinu osvijetljenosti kao kod klasičnih žarulja je i do nekoliko puta niža.

>>> Nećete vjerovati, no ova žarulja svijetli već 113 godina

Što je LED rasvjeta?

Riječ je o vrsti štednih žarulja zasnovanih na LED diodama. Tehnologija njihove proizvodnje skuplja je od one za klasičnu, halogenu i CFL rasvjetu, pa su i njihove cijene u trgovinama znatno više. No njihov radni vijek je i do 30 tisuća sati, što je neusporedivo više od svih prethodnih, a i potrošnja električne energije im je značajno manja. Naime, prema podacima EU-a, LED žarulje troše od 50 do 90 posto energije manje od onih klasičnih. Za razliku od CFL-a, ne sadrže toksične spojeve. U startu su skuplje, ali ako se gleda na dulji rok…

Kako odabrati LED žarulju prema toplini svjetla?

Stručnjaci kažu da nijedna žarulja do sada nije uspjela stvoriti dojam dnevnog svjetla kao klasična sijalica sa svojom toplom žutom nijansom. Ipak, LED žarulja s 2700 kelvina joj je najbliža. U kelvinima je na kutijama označena temperatura boje. Hladna bijela iznosi pak 4000 kelvina.