OTKRIĆE GRADSKOG VIJEĆNIKA

Na splitsku rasvjetu troše dvadeset puta skuplja grla i 200 puta skuplje kabele

07.11.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Splitski vijećnik iz stranke Pametno Jakov Prkić na konkretnom primjeru prikazao je sve rupe javne nabave i razmjere neodgovornog trošenja javnog novca: Analizirao je četveromjesečnu potrošnju gradskog novca na održavanje javne rasprave, uključujući najsitnije detalje poput nabavke grla za žarulje, električnih kabela i 'naknade za pripravnost' te iznio podatke koji u najmanju ruku pobuđuju sumnju u nezakonitosti

Pojednostavljeno: koncesionari pobjeđuju na natječajima tako što neke stavke ponude po znatno povoljnim cijenama, no potom njih mahom ne ugrađuju, nego umjesto toga pribjegavaju onima koje su i po dvadeset puta skuplje u odnosu na tržište.

'Konkretno, Grad Split predvidio je da će mu u cijeloj godini trebati 25 komada porculanskih grla E-40, a promijenjeno ih je 84. Svako od njih plaćeno je 750 kuna, iako je njihova cijena na tržištu od 30 do 40 kuna. S druge strane u natječaju je stajala potreba za 150 grla E-27, čija je cijena 3,81 kunu - čak i niža od tržišne - no nijedno nije ugrađeno', objašnjava Prkić dijelove svog istraživanja.

'Jednaka stvar je s razdjelnicama, jer se masovno ugrađuje skuplja verzija s dva osigurača (500 kuna), a gotovo uopće ne ugrađuje ona s jednim (1,25 kuna). Svaki popravak kontakata plaćamo 200 kuna, čišćenje svjetla 100 kuna, a samo na dežurstva je u ovom razdoblju potrošeno 450 tisuća kuna, dok je prošle godine taj trošak iznosio 33 tisuće kuna. Masovno se ugrađuju kabeli čija cijena iznosi 82 kune po metru, iako postoji mogućnost ugradnje dvaju nešto užih profila, koji koštaju 42 lipe po metru', nastavlja Prkić.

Grad Split početkom godine potpisao je privremeni ugovor o koncesiji za održavanje javne rasvjete s tvrtkom Prolux i on istječe koncem godine. Dosad joj je ukupno plaćeno 1,44 milijuna kuna, dok je prošlogodišnji trošak iznosio oko 400 tisuća.

Jakov Prkić član je stranke Pametno Marijane Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Posao je dobiven na natječaju i ova tvrtka nije bila najjeftinija, ali sama cijena nije određivala pobjednika. Nemam sumnje da će formalno sve biti u zakonskim okvirima i vjerujemo da se u dokumentima koji se nazivaju 'dokaznica' može pronaći pokriće za svako grlo i svaki metar kabela. Vjerojatno će se na koncu potrošiti otprilike jednaka količina novca, no pitanje je što građani dobivaju za to', objašnjava splitski vijećnik.

Iz stranke Pametno upozorili su i da u splitskoj gradskoj upravi postoji činovnik čije je jedino zaduženje brinuti se o održavanju javne rasvjete, dok njegova izvješća potpisuje gradski pročelnik za komunalu. Pozvali su novu gradsku vlast da omogući detaljan uvid u potrošnju javnog novca jer smatraju da bi se samo time stvorio ogroman prostor za njegovu uštedu.

'Svi računi poput ovih trebaju biti objavljeni na internetu, a građane treba poticati da participiraju i više propituju te smo sigurni da bi i oni uočili brojne druge nesrazmjere', pozvao je Prkić.